2020. február 26. Edina
Példátlan összefogás a Testvérvárosok útján
Kóródi Tímea/minap.hu
|
2017. június 06. 20:27
|
frissítve: 2017. június 08. 14:49
Önerőből, a lakók összefogásával sikerült felújítani az egyik Testvérvárosok úti társasházat, pedig nem kevesen lakják. Saját kertjük is van, amit a lakók gondoznak, de a lépcsőház takarítását és a könyvelést is önkéntes munkában végzik. A társasház így havonta jelentős összeget takarít meg. A fűtéskorszerűsítést, szigetelést és nyílászárócserét is önerőből fizette a közösség.

Mindenki, aki csak arra jár, megcsodálja a Testvérvárosok 8-10. tízemeletes tövében fekvő kertet. A tuják, a sokféle növény és a burjánzó rózsabokrok mind Radácsi Csaba munkáját dicsérik. Ő a ház egyik lakója.

testvervarosokutja2.jpg

– Én vidékről származom, és szerettem mindig a kertben foglalatoskodni nagyapámmal. Innen jött az ötlet, de persze szeretem is, ha szép a környezetem – tette hozzá.

testvervarosokutja4.jpg

De a lakó nemcsak a kertet gondozza, a lépcsőház takarításába is besegít, önkéntes munkában. Ezzel is jelentős összeget takarítanak meg havi szinten. Fokozatosan újították fel az épületet. A társasház könyvelője – aki a munkát szintén önkéntesen végzi – azt mondja, országosan is ritka, hogy egy több mint 60 lakásos házban összesen kettőnek van tartozása.

testvervarosokutja5.jpg

– Biztos lábakon állunk pénzügyileg, annak ellenére, hogy van egy nagy hitelünk, aminek az egyharmad részét már kifizettük, 100 hónap helyett három év alatt – mondta Ádámszki Istvánné.

A lépcsőház sem úgy néz ki, mint a környékbeli épületekben. A lépcsőket lejárólapozták, új postaládákat csináltattak és még kamerát is felszereltek. Koczka Mihály közös képviselő elmondta, a társasházban, a két lépcsőházban önerőből egy szűkebb közösség végzi a takarítást, így nagyon sok pénzt megspórolt a ház. Többek között ebből is tudtak virágot venni, kerítést kiépíteni és szépíteni folyamatosan.

testvervarosokutja3.jpg

Az önkormányzat virágfölddel, a MIHŐ Kft. pedig a fűtéskorszerűsítésnél szakmai segítséggel járult hozzá a felújításhoz. A lakók még a régi radiátorok árát is a felújításra fordították.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat