2020. június 03. Klotild
Rabbik készítik - kóser bor Mád mellett
Istenes Zsolt/minap.hu
|
2015. október 28. 14:53
|
frissítve: 2015. október 30. 09:10
Több mint egy évtizedes szünet után, ismét készítenek kóser bort Tokaj-Hegyalján. A zsidó vallási szertatásokhoz használt italt, különleges szabályok szerint, az arra jogosult személyek, általában rabbik állíthatják elő.
Nem

kep_1.jpg

A piaci viszonyok és megfelelő szakember hiánya miatt évekig Izraelből importálták a szertartásokhoz használt bort, a Mád melletti Disznókőnél viszont ismét elkezdtek ilyen ital készíteni.

Használat előtt háromszor is átmossák a vezetéket, amit csak egyszer lehet felhasználni kóser – magyarul alkalmas vagy megfelelő – bor készítéséhez. A különleges tisztasági szabályok az ókorból erednek. A tartályok fogantyúit lefóliázták, a prést ugyanis csak szombattartó vallásos zsidók kezelhetik. A szüret után ők felügyelik a borkészítést, egészen addig, amíg az ital palackba kerül és lezárják. Ezután bárki hozzányúlhat az üveghez, felbontania viszont szintén csak az arra kijelölt vallásos embernek lehet.

kep_5.jpg

Yakov Taub Izraelben, édesapjától tanulta meg, hogyan kell kóser bort készíteni a szertartásokhoz.

- A kóser bornak érintetlennek kell lennie miközben készítik - mondja Harav Yakov Taub rabbi. A hagyomány szerint a szombat, már péntek este, a gyertyagyújtás után boráldással kezdődik. Ehhez is használjuk a kóser bort, de más ünnepeken is, mint például az esküvőkön, ahol az ifjú párt borral köszöntik. Ehhez is száz százalékban kóser, szigorú szabályok alapján készült italra van szükség – monja a rabbi.

A Mád melletti Disznókőnél édes szamorodni készül, főleg furmintból. Ebből lesz a kóser bor. Egyelőre még a must kóstolásánál és a laborelemzénél járnak, aztán jöhet az erjesztés, jövőre pedig a palackozás. A borászat vezetője azt mondja: ízre és színre nincs különbség a kóser és nem kóser bor között.  

kep_3.jpg

 - Ha valaki megkóstolja ezt a bort, akkor ugyanolyan minőséget és ugyanolyan élményt kap, mint egy hagyományos készítésű bornál, itt a kóserséget bizonyos higiéniai és rituális előírások határozzák meg – mondja Mészáros László, a Disznókő Szőlőbirtok igazgatója.

kep_2.jpg

A hangsúly inkább a vallási hagyományokon és a tisztasági szabályokon van. A derítésnél tilos az állati eredetű anyagok, például zselatin használata. Magyarországon ugyan készítenek kóser bort, jelentős mennyiségben azonban külföldről, főleg Izraelből importálták. A Disznókőnél készülő bor, jövőre kerülhet forgalomba. 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat