2021. április 22. Csilla, Noémi
Rangos budapesti fesztiválon vendégszerepel a Miskolci Balett
minap.hu
|
2016. április 28. 14:33
|
frissítve: 2016. április 29. 10:35
Április 29-én, a tánc világnapján a Miskolci Balett is fellép az Erkel Színház TáncTrend ’16 modern tánc rendezvényén.

      Április 17-én kezdődött a Balett-tavasz, az a csaknem egy hónapos sorozat, amelyben május 7-ig tizenegy különféle tánckoreográfia követi egymást az Opera és az Erkel Színpadán, három premierrel és két nagyszabású tánctalálkozóval. Április 29-én, a tánc világnapján a Miskolci Balett is fellép az Erkel Színház TáncTrend ’16 modern tánc rendezvényén a Badora Társulat és a Magyar Nemzeti Balett mellett.

miskolci_balett_fellini_edervera.jpg

Fotó: Miskolci Nemzeti Színház/Éder Vera

Kozma Attila koreográfus-rendező Fellini Etüd című, Federico Fellininek emléket állító alkotásában az olasz filmrendező mágikus realista remekműve, a La Strada színpadi adaptációja látható a Miskolci Balett előadásában.

– Úgy érzem, hogy a 2013-ban alakult társulat évről évre nagyobb kihívásokkal kerül szembe, egyre komolyabb munkákat láthatunk a folyamatosan fejlődő táncosoktól, és egyre rangosabb fesztiválokra hívják az együttest, ami a szakma elismerését is jelenti – mondta Kozma Attila. – Idén már két fesztiválon is részt vettünk, most pedig az egyik legrangosabb hazai táncszínházi fesztiválon léphetünk fel olyan együttesekkel közösen, mint a Magyar Nemzeti Balett, a Győri vagy a Pécsi Balett és a Szegedi Kortárs Balett – hangsúlyozta a Miskolci Balett művészeti vezetője.

miskolci_balett_fellini_edervera2.jpg

Ezzel azonban nem zárul le a fesztiválok sora, hiszen a Bartók+ Nemzetközi Operafesztiválra is meghívást kapott az együttes. Bartók Béla bemutatásra kerülő két színpadi művében is, a Fából faragott királyfiban és a Csodálatos mandarinban is láthatóak majd a Miskolci Balett táncosai.

miskolci_balett_fellini_edervera1.jpg

– Ezen kívül is számos vendégszereplés vár még idén ránk: május 1-jén A nagy Gatsby című produkció látható a Művészetek Palotájában, május 17-én pedig Nagyváradra utazik az együttes, ahol szintén a Fellini Etüd lesz majd látható – ismertette Kozma Attila. – Miskolcra pedig három olyan produkció érkezik a következő hónapban, ami szintén érdekes lehet a táncszínházi műfaj kedvelői számára. A Feledi Projekt a Psyché című produkciót hozza, ami nagyon izgalmas módon boncolgatja a férfi-nő kapcsolatot. A Nagyvárad Táncegyüttes a Budapesten hatalmas sikert aratott előadását, a Stabat Matert mutatja be májusban Miskolcon, de az idei évad egyik legizgalmasabb alternatív táncszínházi előadása, a Lear király is vendégszerepel nálunk. A Duda Éva Társulat produkciójának egyébként különlegessége az is, hogy a Miskolci Nemzeti Színház rendezője, Szőcs Artur állította színpadra a darabot – tette hozzá a művészeti vezető.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat