A nyári melegben a húskészítmények romlanak a legkönnyebben, ezért friss vagy előkészített a termék esetén a szavatossági időt mindig meg kell nézni. Vásárláskor azt is ellenőrizni kell, hogy a termék csomagolása sérülésmentes-e. Ezen van feltüntetve a lejárat dátuma és az is, hogy hány fokon kell tárolni azt.
A hűtőláncnak nem szabad megszakadni, erre ügyelnek – mondja Papczun Ernő. A minőségileg kifogásolható termékeket pedig nem veszik át.
– Rendelkezünk maghőmérővel, melyet a húsba csontig is bele tudunk szúrni. Nem a külsejét nézzük, hogy hány fokos a hús, hanem hogy hány fokon vesszük át, a számlára vagy szállítólevélre pedig mindig rávezetjük. Azon az is rajtavan, hány fokon kell szállítani, ha nincs meg, akkor megtagadjuk az áruátvételt – magyarázta a boltvezető.
Július elején kezdődött a nyári átfogó élelmiszerlánc-ellenőrzés a NÉHIB felügyeletével. Megyénkben 274 egységben 342 élelmiszert vizsgáltak, főként hazait. 18 bírságot szabott ki a hatóság 1,7 millió forint értékben, és 18 terméket, vagyis 318 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból.
– A hazai termékekben nőtt a jelöléssel kapcsolatos hibák száma, a szankciók vonatkozásában pedig az üzemeltetők vagy engedély bejelentés nélküli előállító tevékenysége volt, ami kifogásolhatóság alá esett, illetve ismeretlen eredetű termékeket forgalmaztak – mondta Zelenák Katalin, a kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósága megyei igazgatója, főállatorvos.
A nyári ellenőrzés a fagylaltozókra, cukrászdákra, sütödékre és hamburgerezőkre koncentrálódott, de gyermektáborokban és az EFOTT-on is ellenőriztek a NÉBIH munkatársai.