2021. április 22. Csilla, Noémi
Serfőző Simon Kossuth-díjas írót, költőt köszöntötték
Miskolc TV / minap.hu
|
2016. április 14. 16:13
|
frissítve: 2016. április 15. 15:21
Verssel és énekkel köszöntötték Serfőző Simon Kossuth-díjas írót, költőt a Miskolci Nemzeti Színházban. Március 15-én vehette át az elismerést a miskolci költő, most a színház, a könyvtár és a Múzsák Kertje Alapítvány szervezett számára műsort.

Az iskoláskorba lépő vadóc kisfiú történetét egy kisfiú adta elő. Rem Domonkos, a Fazekas Utcai Általános Iskola tanulója volt a műsor legfiatalabb előadója. A könyv pedig, amiből előadott, a Gyerekidő, Serfőző Simon regénye még 1986-ból. Majd sorra jöttek a versek és a regényrészletek, néha dalba szedve. Az előadás egy gazdag életmű summázása volt. Serfőző Simon az elmúlt csaknem fél évszázad alatt az irodalom szinte minden területén brillírozott.

– Ez az időszak munkával telt el – mondta Serfőző Simon, Kossuth-díjas költő, író. – Több műfajban is dolgozom, tehát írtam már verset, drámát, regényt és novellát, valamint szerkesztettem folyóiratokat, és foglalkozom könyvkiadással. Sok területet próbáltam tehát megjárni és a magaslatait is bevenni. Jó érzés, hogy Miskolc rajtam keresztül próbálta meg felhívni a figyelmet az irodalom jelentőségére ezzel az esttel. 

Az eddigi legnagyobb elismerés a Kossuth-díj, amit Serfőző Simon március 15-én vehetett át.

serfozo_jatekszin_160412ml_13.jpg

Miskolc város nevében Kiss Gábor alpolgármester méltatta a költő munkásságát.

– Ritka alkalom, hogy egy Kossuth-díjas kitüntetettet köszönthetünk. Serfőző Simon a saját útját járja. Egyéni hangja, témaválasztása miatt nem sorolható egyetlen irányzathoz vagy alkotói közösséghez sem. Némi öniróniával így jellemezte egy interjúban az általa képviselt irodalmi irányzatot: én elsősorban népben és nemzetben gondolkozom, és csak utána alanyban és állítmányban. Hasonló gondolkodás és világkép kapcsolja össze őt Ágh Istvánnal, Bella Istvánnal, Buda Ferenccel, Kalász Lászlóval, Raffai Saroltával és Ratkó Józseffel a hetek csoportosulás tagjaként. A helyi irodalmi élet szervezésében jelentős szerepe van. 1982-ben ő lett a Magyar Írószövetség észak-magyarországi csoportjának titkára, 2011-ről pedig a csoport elnöke.

serfozo_jatekszin_160412ml_15.jpg

Serfőző Simon legfőbb feladatának még ma is azt tekinti, hogy erősítse a hazai népi irodalmat, olvasóinak pedig katarzist adjon, és irányt mutasson.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat