2021. április 20. Tivadar
Szakemberek is elismerték Magyarország első ökostrandját
Kereki Gergely/minap.hu
|
2015. október 16. 16:03
|
frissítve: 2015. október 18. 21:57
Mintegy kétszáz, hazánkban honos növényfaj, természetes csapadék-elvezetés és termálvíz-hasznosítás – Magyarország első ökostrandján mindent a Green City előírásainak megfelelően alakítottak ki. A végeredményt a szakemberek is elismerték a Miskolctapolcai Strandfürdőben tett csütörtöki látogatásuk alkalmával.

   Az ország minden részéből érkeztek szakemberek csütörtökön a Green City mozgalom első mintavárosába. Lits Bernadett tervező elmondta, nagyon tetszik neki a növényválasztás, a kivitelezés minősége, és – emelte ki – abszolút el tud képzelni Miskolctapolcán egy hétvégét a családjával.

green_city_bejaras_tapolcaistrand_151015_ja_10.jpg

Fotó: Juhász Ákos

A fürdő építésénél külön figyeltek a természeti értékek megőrzésére. Betont szinte alig használtak, helyette inkább murvával dolgoztak. A sportpályákat is teljes mértékben vízáteresztő anyaggal burkolták. Kosztka Ernő, a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége elnöke elárulta, fél évvel ezelőtt már járt itt, akkor még nem volt teljesen kész a kert és a park.

green_city_bejaras_tapolcaistrand_151015_ja_6.jpg

– Most pedig már azt látjuk, hogy növények díszítik a tereket és felveszik a nekik szánt funkciókat – mondta.

Az ország első ökostrandjánál arra is figyeltek, hogy az esővizet természetes körülmények között medencébe gyűjtsék, így a benne lévő tápanyagokat a vízi növények tudják hasznosítani. Bieber István, a Green City Nonprofit Kft. Miskolc részéről elmondta, a főbejáratnál a termálvíz van hasznosítva, és ott a melegövi vízinövények is meg tudnak élni.

green_city_bejaras_tapolcaistrand_151015_ja_11.jpg

– Minden egy olyan kis szelete a világunknak, ami előfordul a természetben, az itt a strandon most előfordul – mondta.

A meglévő növényzetet sem tették tönkre az építkezés ideje alatt. Csupán egyetlen egy fát vágtak ki és 48 újat ültettek. Az odafigyelésnek köszönhetően ma csaknem kétszáz, Magyarországon honos növényt lehet megtalálni a Miskolctapolcai Strandfürdő területén.

green_city_bejaras_tapolcaistrand_151015_ja_15.jpg

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat