2019. december 13. Luca, Otília
„Számomra ez nagyon komoly játék”
minap.hu
|
2015. június 01. 09:26
|
frissítve: 2015. június 02. 11:15
Dubei Debórát a női kosárlabda sport terén elért eredményeiért jutalmazta Miskolc „Az Év Sportolója” díjjal.

Dubei Debórának a kosárlabda a szenvedélye. A sport sokszor erőn felüli munkát, ugyanakkor azonban kikapcsolódást is jelent számára. A fiatal miskolci lány a kosárlabdapálya mellett cseperedett fel, édesanyja révén gyakori vendége volt az esti DKSK-edzéseknek. Dubeiné Balogh Gabriella ugyanis Debóra születése után még jó pár évig játszott az akkori miskolci együttesben.

– Beleszülettem a sportba – nyilatkozta. – Számomra ez nagyon komoly játék már pici korom óta. Apám is kosárlabdázott körülbelül tíz évig.

dubei_debora_2.jpg

Ő is hamar labdát fogott a kezébe és nálánál két évvel idősebb lányokhoz csatlakozott. A kosárlabdázás a szenvedélye. Sokszor erőn felüli munkát, kikapcsolódást is jelent neki.

– Első meghatározó élményem Bajához kötődik. A helyi csapattal álltunk ki az országos döntőben. A harmadik helyezésért küzdöttünk. A csapattársaim kilenc évesek voltak, én hét vagy nyolc. Már csak pár másodperc volt hátra a meccsből, amikor odaállítottak, hogy dobjak két büntetőt. Emlékszem, mennyire boldog voltam, amikor sikerült – így nyertük meg a mérkőzést. Éreztem a nézők lelkesedését, a közönség soraiban ülő bajai szurkolók is elismerték tudásomat. Akkor még fel sem fogtam, hogy milyen „nagy dobás” volt ez tőlem. Kettő is – mondta el Debóra.

Tizenöt éves korára már kétszer is birtokosa volt az Év legjobb leány sportolója címnek. A Miskolci Városi Sportiskolában kosárlabdázott az utánpótlás csapatokban. Folyamatosan édesanyja az edzője, akivel az együtt töltött nyolc év alatt sok sikert megéltek.

– Nagyon sokat köszönhetek a szüleimnek. Technikailag, taktikailag és szellemileg is segítettek engem. Nyilván mivel az edzőm az édesanyám, tőlem mindig többet követel, mint másoktól – nyilatkozta a fiatal sportoló. 

dksk_mtk_140411_vcs_25.jpg

Fotó: Végh Csaba

Különböző, korosztályos miskolci csapatokkal két országos bajnoki ezüstérmet szerzett. Emellett három országos bajnoki bronzot, tíz alkalommal vett részt mindig más korosztályos országos döntőben, hétszer került be a tornák legjobb ötösébe, az All Star csapatba.

– Ez az egyik legnagyobb elismerés – árulta el Debóra. – A díjat döntőkön osztják ki, van, hogy nyolc csapatból válogatják össze a legügyesebbeket, de előfordul, hogy tizenkettőből. Így akár százötven főből is kerülhettem a legjobbak közé.

Világbajnoki bronz és B-csoportos Európa-bajnoki aranyérmet is szerzett. A női kosárlabdázás históriás könyvében egyedülálló eredmény, amit a Debóra vezette U17-es és U18-as magyar női kosárlabda-válogatott alig egy hónap alatt elért.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat