2020. október 22. Előd
Százmilliókkal támogatják a barlangok védelmét
minap.hu
|
2017. február 28. 15:24
|
frissítve: 2017. március 01. 19:43
Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának nagyszabású természetvédelmi projektjéről tartottak sajtótájékoztatót kedden délelőtt Miskolcon, a Vörösmarty Mihály Művelődési Házban.

aggteleki_np_sajtaj_170228_ja_3.jpg

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 306,7 millió forintos, vissza nem térítendő támogatásban részesül a Világörökség részét képező barlangok, jelentős földtudományi értékkel rendelkező mesterséges üregek védelmére és az ezekhez kapcsolódó sérülékeny élővilág megőrzésére. A projekt részleteit kedden délelőtt ismertették, a rendezvényen jelen volt Riz Gábor országgyűlési képviselő, Veress Balázs, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója, és Gruber Péter általános igazgatóhelyettes. Egyebek mellett elmondták: a kivitelezési munkálatok 2017. áprilisában kezdődnek, a projekt várhatóan 2018. októberében fejeződik be. A tevékenységek tizenként helyszínen valósulnak meg, többek között a volt tornaszentandrási vasércbányában, valamint a Meteor-, a Béke- és a Baradla-barlangokban. A beavatkozások kizárólag természetvédelmi és balesetvédelmi szempontokat szolgálnak.

aggteleki_np_sajtaj_gruber_peter_170228_ja_6.jpg

Fotó: Juhász Ákos

A projekt keretében eltávolítják a "barlangidegen" műtárgyakat és balesetveszélyes omladékokat, stabilizálják az omlásveszélyes vagy eltömődött barlangbejáratokat. Több barlang esetében az ott élő denevérpopuláció igényeit figyelembe véve újítják fel a barlangi lezárásokat. Elvégeznek a biztonságos közlekedést, barlangi munkát szolgáló felújításokat, és más egyéb, ehhez kapcsolódó tevékenységeket is.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat