2022. december 03. Ferenc
Szembefordult Károly herceggel Zalánpatak polgármestere
sokszinuvidek.hu
|
2015. augusztus 30. 10:44
|
frissítve: 2015. szeptember 01. 12:37
Fejlődni szeretne a brit trónörökös által „természetközelisége” miatt imádott erdélyi Zalánpatak. A polgármester úgy érzi, Károly herceg vendégházai visszahúzzák a települést, miközben hasznot nem hajtanak a lakóknak.

erdely.jpg

A brit trónörökös közismerten imádja Erdélyt, többször hangsúlyozta, hogy ott még találni olyan helyeket, ahol az emberek tökéletes harmóniában élnek a természettel. Több birtokot is vásárolt Székelyföldön és Brassó környékén, amelyeket nyaranta rendszerint felkeres. Távollétében a házakat a herceg rokona, Kálnoky Tibor gróf vendégházként működteti – írja a Népszabadság.

Károly legutóbb júniusban kereste fel Zalánpatakot, ahol négy háza is van, majd a BBC-nek arról beszélt, hogy szerinte Erdély lehet a kulcsa a bolygónk megmentésének. Ott ugyanis a gazdák még mindig kézzel kaszálnak, nem tartanak többet egy-két tehénnél, és lovak által vontatott szekereken szállítják a tejet, így nem zsákmányolják ki a földet. Ő maga nem ragadott kaszát, de zsűrizett egy kaszálóversenyen, ahol köszöntésére a környékbeli gyermekek kis előadással készültek.

Ezek után derült égből villámcsapásként érkezett a helyi polgármester nyilatkozata.

– Nem lehet visszafogni a falu fejlődését csak azért, hogy a herceg és a külföldi vendégek egy évben egyszer vagy kétszer csodálkozzanak a nyomorúságunkon – jelentette ki Kasléder József. A polgármester szerint elvárnák a helyiektől, hogy az ablakaikat ne cseréljék ki, ne építsenek korszerű házakat, sőt az utat se aszfaltozzák le, hogy megmaradjon a régi falukép.

erdely2.jpg

A polgármester által említett elvárás a Kálnoky Alapítvány tanulmányában jelenik meg, amely Zalánpatak táji és épített örökségéről készült, a helyiek megkérdezése nélkül. A Kálnoky Alapítvány a kolozsvári Krónika kérésére rámutatott: a polgármester által említett javaslatok egyáltalán nem kötelező érvényűek, hiszen csak akkor válnak jogerőssé, ha az önkormányzat „részben vagy teljesen” belefoglalja a település általános rendezési tervébe.

A tanulmány készítői hangsúlyozták annak a fontosságát, hogy a projektet a zalánpatakiak sajátjuknak érezzék, és hogy tudatosítani kell a falu lakóiban: ha megőrzik a faluképet, javíthatnak az életminőségükön. A hagyományos falukép kétségtelenül értékesebbé teszi a herceg (és Kálnoky) vendégházait, csakhogy a polgármester szerint a helybéliek nem húznak hasznot a turizmusból, hiszen csak néhányan dolgoznak a vendégfogadóban, órabérben.

– Én nem a herceg vagy a gróf, hanem a zalánpatakiak polgármestere vagyok – hangsúlyozta Kasléder József.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat