2019. április 19. Emma
Szenzáció! Mágneses autót talált fel egy miskolci diák
Miskolc Televízió
|
2014. november 22. 12:41
|
frissítve: 2014. november 27. 22:15
Gréci László Ádám találmánya olyan elven működik, mint a mágneses vasút. Az Andrássyba járó diák elképzelése környezetbarát és energiatakarékos.

A mágneses autót egy miskolci diák tanára segítségével fejlesztette ki. Az elektromágneses meghajtás egy újabb és környezetbarátabb felhasználást tesz lehetővé. Az út alá helyezett mágnesek feszültség hatására magukhoz vonzzák a vastárcsával felszerelt autót, így folyamatosan halad az autó anélkül, hogy üzemanyagot fogyasztana.

141121_keg_feltalalo5.jpg

Így néz ki a maccar.  Fotó: Miskolc Televízió

– Az újdonság az,hogy a mágnesek csak tizedmásodpercig vannak bekapcsolva, kevés áramot igényelnek, ezáltal környezetbarátabb, mint a hozzá hasonló társai – magyarázta Gréci László Ádám, az Andrássy Gyula Szakközépiskola diákja.

Hasonló elven működik a mágneses vasút Kínában, illetve az automatizált targoncák, de László tanára szerint a közutakon is kiválóan lehetne használni azt a rendszert, amit ők mintegy fél év alatt pár ezer forintból iskolai körülmények között állítottak elő.

141121_keg_feltalalo7.jpg

Gréci László Ádám, az ifjú feltaláló

- Nem mágneseket tennénk az út alá. Hanem mondjuk egy elektromos spirált, a spirálba, hogy ha áramot vezetnénk. Akkor ugyanúgy előállítaná a mágnesességet, mint a mostani modellben lévő mágnesek. És ezzel ugyanúgy meg lehetne hajtani egy autót. A mágneses teret vezérelhetné akár egy elektronika, akár egy számítógép - mondta az ifjú feltaláló tanára, Cservenák Jenő okleveles gépészmérnök.

A szükséges energiát napelemek biztosítanák, illetve menet közben nem üzemanyagot égetne el a motor, hanem a mágneseket kellene csak rövid időre bekapcsolni. A folyamatos vezérlést akár egy mozdulattal visszavehetné a jármű vezetője a számítógéptől, és így hasonló elven működne, mint a robot pilóta.

Invalid Scald ID.

Mágneses autót talált fel egy miskolci diák, Kereki Gergő riportja

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat