2019. szeptember 23. Tekla
Színjátszó-találkozó Lengyel Pál emlékére
2014. szeptember 19. 16:57
|
frissítve: 2014. szeptember 23. 12:38
Idén első alkalommal hirdeti meg a miskolci Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület, a tiszaújvárosi Derkovits Kulturális Központ és a Magyar Szín-Játékos Szövetség Lengyel Pál emléke előtt tisztelegve tiszaújvárosi minősítő találkozóját nem hivatásos színházi műhelyek és színjátszó csoportok számára.

A szeptember 20–21-én megrendezendő találkozóhoz kapcsolódik idén a Montázs Egyesület Impró-Sokk elnevezésű improvizációs estje, illetve egy kiállítás Lengyel Pál munkásságáról, amelynek megnyitóján az improvizációs esten született etűdöket is bemutatják a színjátszók.

A rendezvény célja, hogy lehetőséget kínáljon a színjátszó csoportoknak a megmutatkozásra, segítse a térségben alkotó műhelyek erősödését, ösztönözze új produkciók megszületését, s mindezen keresztül hozzájáruljon a térség évszázados amatőr színjátszó hagyományainak megőrzéséhez és megújításához.

A fesztiválon 7 csapat vesz részt 8 előadással, amiket a zsűri nem csak minősít, de szakmai elemzéssel segíti is a további munkát. A szakmai zsűri tagjai: Regős János rendező, a Magyar Színjátékos Szövetség elnöke, Nagy András László, a Magyar Színjátékos Szövetség elnökségi tagja. A találkozó már első alkalommal nemzetközivé vált, hiszen Erdélyből, Krasznáról is érkeznek színjátszók.

A rendezvényhez kapcsolódik egy kiállítás is, ami a Manézs Színház történetét és Lengyel Pál életművének a Manézs Színházhoz kapcsolódó szakaszát mutatja be. A tárlat képi és szöveges dokumentumokkal idézi vissza a miskolci társulat fénykorát. A megnyitón a Montázs Egyesület színjátszói bemutatják a kiállítás anyagából született etűdöket, illetve Izsó Angelika és Püspöki Péter Lengyel Pál életművének dokumentumaiból idéz.

A Manézs Színjátszó Találkozó megnyitóján a szervezők részéről Mátyás Zoltán, a tiszaújvárosi Derkovits Kulturális Központ igazgatója és Püspöki Péter, a Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület elnöke köszönti a résztvevőket és a megjelent vendégeket. A fesztivált vasárnap délben zárják, ahol ünnepélyes keretek között adja át a zsűri a csoportoknak a minősítést.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat