2019. július 16. Valter
A tehetségek felkarolása, a művészet és a magyarság értékeinek népszerűsítése
minap.hu
|
2017. június 12. 12:14
|
frissítve: 2017. augusztus 11. 10:48
Szombaton délután rendezték meg - a miskolci polgármesteri hivatal támogatásával - a VIII. „Dunán innen, Tiszán túl” Kárpát-medencei Gyermek- és Ifjúsági Népművészeti Tehetségkutató verseny Kárpát-medencei döntőjét a Művészetek Házában. Több mint 400 fiatal mérte össze tehetségét.

dunaninnen_tiszantul_5.jpg

A szervező Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület célja ezúttal is a tehetségek felkarolása, a művészet és a magyarság értékeinek népszerűsítése volt, a fiatalok körében, a magyar hagyományok, a népi műveltség éltetése, határon átnyúló kapcsolatok erősítése, tehetségek és a hátrányos helyzetűek felkarolása. A verseny középpontjában a népi műfajok álltak. Népmese, népzene, népdal, néptánc kategóriákban lehetett nevezni.

A részvevő gyermekek az egész Kárpát-medence területéről érkeztek. Képviselve volt általuk Munkács, Beregszász, Tiszapéterfalva, Tiszaújlak, Csap, Tornalja, Székelyudvarhely, Zetetaka, Oroszhegy, Csíkszereda, Székelykeresztúr, Zsámbék, Hévíz, Budapest és Nagykovácsi is.

dunaninnen_tiszantul_4.jpg

Rápóti-Fekete Mónika, a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület elnöke a Miskolc Televíziónak elmondta, szüleinek köszönhetően gyermekkorától szívében őrzi a magyar népművészet szeretetét, nagyon fontosnak tartja, hogy minél többen megismerjék, megszeressék népi örökségünket.

dunaninnen_tiszantul_1.jpg

– Gyökerek nélkül nincs jövő, ezért nagyon fontos, hogy amit örököltünk, őseinktől kaptunk, azt továbbvigyük, éltessük – fogalmazott az elnök, hozzátéve: lehetőséget kell adni a gyerekeknek, hogy tanulhassák, gyakorolhassák a néptáncot, népzenét, és továbbvihessék azt. A versenyen összesen 3300 gyermek vesz részt, az előválogatókat nyolc helyszínen rendezték meg. (Budapest-Nagykovácsi, Miskolc/Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Rozsnyó/Felvidék, Oroszhegy-Székelyföld/ Erdély, Beregszász/ Kárpátalja, Tatabánya, Visznek/ Heves és Jász Nagykun Szolnok megye, Dunaújváros).  Miskolcon több mint 400 fiatal mérte össze tehetségét.

– Úgy érzem, évről-évre nívósabb a rendezvényünk, amit önkéntes munkával szervezünk, a miskolci polgármesteri hivatal támogatásával. Kriza Ákos polgármester az első perctől mellénk állt – mondta el Rápóti-Fekete Mónika.

dunaninnen_tiszantul_3.jpg

Havasréti Pál népzenész, népzenetanár a Miskolcon megrendezett, Kárpát-medencei döntő szintén annak a véleményének adott hangot, hogy évről évre emelkedik a színvonal. A zsűri - melynek tagjai között olyan neves szakembereket köszönthetünk, mint Sebestyén Márta, Havasréti Pál , Kurucz Réka, Dozsnyákné Holló Emese, Csiszár István, Szelei Kis Kinga illetve Farkas Erzsébet - következetesen kitart az elvárásai mellett, fontos, hogy a gyerekek tiszta forrásból tanulják a táncot, az éneket és a zenét.

dunaninnen_tiszantul_2.jpg

– Mindenki a saját kis miliőjéből hozza a tudását. Nagy élmény számukra is, hogy látják egymást ugyanabban a dologban fejlődni és élvezik, amit csinálnak – emelte ki a szakember.

dunaninnen.jpg

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat