2021. május 14. Bonifác
Új korszak kezdődik a felsőoktatásban a miskolci duális képzéssel
Répássy Olívia
|
2015. szeptember 07. 18:03
|
frissítve: 2015. szeptember 10. 09:24
Hétfőn tizennégy egyetemi hallgató írta alá munkaszerződését a duális képzésben résztvevő cégekkel.
Nem

dualis_egyetem_150907_fkcs_15.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

Az a több mint harminc tanuló, aki idén jelentkezett a Miskolci Egyetem Anyagmérnöki Karának járműipari-öntészeti szakirányára, eldönthette, hogy szeretne-e részt venni az újonnan induló duális képzésben. Bukó Petra igent mondott. Ő egyike volt annak a tizennégy hallgatónak, aki egy teljesen új tanulmányi rendben végzi majd el az egyetem BSC-képzését.

– Én felsőzsolcai vagyok, csak egy céget jelöltem meg, a miskolcit, mert nem akartam másik városba költözni az egyetem alatt – mondta. – Bízom abban, hogy beválok mint munkaerő és akkor maradhatok az MSC-képzés alatt is a Sicta Kft.-nél. Sőt, akár utána is, mikor már befejeztem tanulmányaimat.

dualis_egyetem_150907_fkcs_11.jpg

– Idén tizennégy hallgató hét féléven át a fele tanulmányi idejét a Miskolci Egyetemen tölti, és elméletet tanul, a másik felében pedig a gyakorlati életben hasznosítja tudását annál a cégnél, ahova a munkaszerződése szól – magyarázta Palotás Árpád Bence, a Miskolci Egyetem Anyagtudományi Karának dékánja. – Így egyszerre lesznek hallgatóink friss diplomások és három éves gyakorlattal rendelkező szakemberek. Ezek eddig kizárták egymást, pedig a cégek már évek óta megjelölik elvárásaikban mindkét paramétert.

Az öntészeti képzés ötven évvel ezelőtt vált önálló tanszékké, most pedig a duális képzésnek köszönhetően megújul. A cégek képviselői és az egyetemista hallgatók hétfőn ünnepélyesen aláírták munkaszerződésüket. Ezzel ők tizennégyen azt vállalták, hogy sokkal több feladatuk lesz a három és fél éves képzés során, mint társaiknak. Ez azonban fizetéssel is jár, amihez még az ösztöndíj is társul, ha jók a tanulmányi eredményeik.

dualis_egyetem_150907_fkcs_8.jpg

A Fémalk Zrt. igazgatóhelyettese, Rick Tamás elmondta, hogy régóta nagy szükség lenne már erre a gyakorlati oktatásra épülő képzési rendszerre.

– Cégünktől autógyárba rendelnek fém alkatrészeket – mondta – 2014-től egy csepeli szakközépiskolából fogadjuk a fémöntésztanulókat, most pedig az ipari vállalatok példaértékűen álltak össze és érvényesítették elvárásaikat az oktatásban.

dualis_egyetem_150907_fkcs_4.jpg

– Úttörők vagyunk a felsőoktatásban – mondta el beszédében Horváth Zita, a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese. – Értékeinket megőrizzük, hagyományainkat ápoljuk, de meg is újulunk. Reméljük, hogy a cégek is azt gondolják majd, hogy megérte belevágni ebben az új képzési rendszerbe.

A rektorhelyettes elmondta, hogy az elméleti képzés eddig is magas színvonalú volt a Miskolci Egyetemen, most már gyakorlati lesz. Ez egy minta lehet majd más egyetemeknek és a leendő hallgatóknak. Horváth Zita szerint a műszaki és a gazdaságtudományok számára ez a jövő.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat