2020. január 28. Károly, Karola
Új véralvadásgátló készülék segíti az egészségügyi dolgozók munkáját a Megyei kórházban
Parai Roland
|
2015. március 05. 14:54
|
frissítve: 2015. március 06. 16:22
A több mint 10 millió forintos korszerű diagnosztikai eszköz közvetlenül a vérző beteg mellett ad olyan hasznos információkat a szakembereknek, ami alapján dönteni tudnak a páciens további kezeléséről.
Nem

 

veralvadamero_150305_fkcs_9.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

A TEST-VÉR Egészségpénztár adományozta a korszerű diagnosztikai készüléket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórháznak. Az eszköz, egy véralvadás-állapotmérő műszer, aminek segítségével sokkal gyorsabb diagnózis állítható fel, mint az eddig rendelkezésre álló, hagyományos módszerekkel. Az országban több más kórházba is jutott az egészségpénztár felajánlásából.

Az 1996-ban született törvény után nyilvánvalóvá vált, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem tud mindent finanszírozni. Többek között a vértakarékos gyógyítás  is ezen területek közé tartozik, és országosan sok beteget érint. Ezt a problémát felismerve 1998-ban, tizenöt magánszemély által kezdte meg működését a TEST-VÉR Egészségpénztár, ami azóta is folyamatosan fejlődik. Mára több mint 12 ezer tagja van, így erős bázissal rendelkezik. Ez teszi lehetővé, hogy hasonló gépbeszerzésekkel segítsék az egészségügyi intézmények működését.

veralvadamero_150305_fkcs_7.jpg

Ökrös Ilona intézetvezető főorvos és Ruttkay M. Géza

– Szó sincs arról, hogy ezeket az eszközöket csak a pénztártagok vehetik igénybe. Az egészségügyi dolgozók bármikor használhatják ezt a készüléket minden olyan betegnél, ahol véralvadás-vizsgálatra van szükség  – fogalmazott Ruttkay M. Géza, a TEST-VÉR Egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke. –  Fontos, hogy minden gyógyító fázisban, próbáljunk meg minél kevesebb idegen vért felhasználni, ezért ennek a műszernek az alkalmazása mindenképpen indokolt.

A diagnosztikai eszköz működési elve nem  újkeletű, sok hasonló eszköz áll már a kórházak rendelkezésére, de ez a legújabb modell. Ennek segítségével néhány perc alatt megbízható eredményt kaphatnak a szakdolgozók, ami akár életmentő is lehet az ambuláns ellátásban. 

Az átadást követően az új eszköz a Megyei Kórház intenzív osztályán kezdi meg működését.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat