2021. április 11. Leó, Szaniszló
Újfajta műtéti eljárással végeznek csípőprotézis-beültetést
Miskolc TV / minap.hu
|
2017. március 10. 16:04
|
frissítve: 2017. március 12. 14:55
Az izomátvágás nélküli beavatkozást év eleje óta alkalmazzák a megyei kórház ortopéd sebészeti osztályán. A technikát külföldi tanulmányúton sajátították el az orvosok, és előnye, hogy sokkal kisebb a heg és sokkal rövidebb idő alatt gyógyul, ami a felépülés szempontjából mindenképpen elsődleges. Ilyen műtétet eddig főként a Dunántúlon és a magánklinikákon végeztek. Mostantól Miskolcon is elérhető.

csipo_protezis_mutet_170309ml.jpg

Fotó: Mocsári László

Az újfajta csípőprotézis-műtétet január óta végzik a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban. Mostanáig 29 beteget operáltak meg ezzel az eljárással.

– Csípőficammal születtem és körülbelül olyan 14 évvel ezelőtt diagnosztizálták, hogy ebből valami komolyabb probléma lesz, és mostanra muszáj volt ezt a műtétet elvégezni – mondta Petik Katalin.

csipo_protezis_mutet_170309ml_2.jpg

A csípőizületi kopás egyre több embert érint. Nemcsak az idősebbeket, hanem már a negyvenes korosztályt. És nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is. Az eddig végzett műtéti eljárás hosszadalmasabb volt, nagyobb vágási sebbel járt és hosszabb felépülési idővel.

– A régebbi műtéteken tomportájon ejtettünk sebet, amely izmosabb és túlsúlyos betegeknél akár huszonöt centimétert is jelenthetett – magyarázta Papp Miklós, a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Ortopéd Sebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa. – A mostani feltárás pedig a comb elülső felszínén történik. A mai műtétnél például nyolc centiméteres heget ejtettünk, ami különösen fiatal betegeknél lehet szempont. Tehát egy nagyobb bikini alsóból nem látszik ki a metszés.

csipo_protezis_mutet_170309ml_6.jpg

Ezt a fajta műtéti technikát az ország nyugati részében és a magánklinikákon már korábban is alkalmazták. Ebben a térségben viszont nem. A Miskolcon található megyei kórház az első, amelyik ebben a régióban elindította ezt a műtéti eljárást.

– Egy olyan új csípőprotézis-beültetési módszert honosítottunk meg, ami arról szól, hogy nem hatalmas nagy műtéti metszéseken keresztül juttatják be a protézist a leendő helyére, hanem egy kicsi, esztétikus, nem megterhelő műtéti eljárás keretén belül – hangsúlyozta Csiba Gábor főorvos-főigazgató.

csipo_protezis_mutet_170309ml_8.jpg

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban évente átlagosan 250 és 400 közötti csípőízületi protézises műtétet végeznek. Az újfajta operációt is, az előzőhöz hasonlóan, a tb finanszírozza. A várakozási idő ehhez a beavatkozáshoz itt körülbelül egy év.

csipo_protezis_mutet_170309ml_11.jpg

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat