2020. július 11. Nóra, Lili
Újjáéled a történelmi Avas
minap.hu
|
2015. január 22. 13:35
|
frissítve: 2015. január 29. 08:26
Az önkormányzat a belváros szerves részévé kívánja tenni a történelmi Avas városrészt, ezzel tovább bővítve Miskolc turisztikai attrakcióit.

avas_latkep_vcs.jpg

Illusztráció; Fotó: Végh Cs.

A tervek szerint hamarosan megkezdődhet a Szent István térről a Kilátóig vezető panoráma-körút kialakítása. Az ösvények rendbetétele mellett a szükséges helyekre korlátok épülnek, a közvilágítást korszerű LED-es kandeláberek biztosítják majd. A református egyház támogatásával és együttműködésével megkezdődik a temető és a templom környékének rendezése, a sétaút kialakítása. Az egyik legnagyobb feladat egy olyan - a pincetelkekről és az utcákról kiépítendő - csapadékvíz-elvezető rendszer megvalósítása, amely a talaj jelentős megbolygatása nélkül épülne meg, így nem veszélyeztetné a borospincéket. Mindezt a tulajdonosok bevonásával végezzük el.

A program tartalmazza az Avas-tető és a Kilátó környékének rendezését, parkosítását, új – egyelőre még tervezés alatt lévő – látványelemek, attrakciók kialakítását. Az elképzelés szerint a kilátó környéke egy olyan pihenő-, kirándulóhellyé alakul, ahol a családok akár órákat tölthetnek majd el kellemes környezetben. Az ösvények érintenék a régi présházakban kialakított vendéglátóhelyeket. A beruházásnak köszönhetően kényelmesebben közelíthető majd meg a terület, egyben biztonságosabbá is válik. Így várhatóan többen látogatnak majd ki borkóstolásra az avasi pincékbe, ami a vállalkozó kedvű pincetulajdonosoknak bevételnövekedést jelenthet.

avas_130703_fkcs_14.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

A közelmúltban elkészült az itt található fák felülvizsgálata. A történelmi Avassal kapcsolatos korábbi kutatásokat igazolják a mostani eredmények is. Ezek szerint a fák legnagyobb része, amellett, hogy tájidegen, gyökérzetével veszélyezteti a pincéket, valamint a hegyoldalt, amelynek lassú csúszásában jelentős szerepet játszik. A növényzetcsere tehát sürgős és indokolt. A régi fák helyébe alacsony növésű és nem mély gyökérzetű fák, cserjék kerülnek majd, amelyek dekoratívak, ugyanakkor nem akadályozzák a kilátást, és azt sem, hogy a város felől láthatóvá váljon az önmagában is attrakciót jelentő terület.

Ahhoz tehát, hogy a terv megvalósulhasson - figyelembe véve a közbiztonság, az átláthatóság, a baleset- és életvédelem fontosságát -, valamint azt, hogy az Avasi Templom, a harangtorony és a környező terület kirándulásra, sétára alkalmas és vonzó legyen, el kell távolítani és le kell cserélni a területen lévő elvadult, sűrű és tájidegen növényzetet.

avas_130703_fkcs_10.jpg

Erről széleskörű egyeztetést folytatott a Polgármesteri Hivatal a civil- és szakmai szervezetekkel, valamint a református egyházzal.

Az Avas-rekonstrukció tervei még készülnek, ezért a projekt költségei egyelőre nem ismertek. A beruházás több lépcsőben valósul meg, a várhatóan hamarosan megnyíló európai uniós források igénybevételével.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat