2019. április 20. Tivadar
Újra belekóstoltunk! – Furmint Február Miskolc 2018-ban is (Képgalériával!)
Muntyán Bernadett
|
2018. február 10. 11:31
|
frissítve: 2018. február 12. 11:22
Több mint negyven borászat, százféle bor és a város kilenc nívós étterme egy helyen – 2018-ban is Furmint Február Miskolcon.

Idén is belekóstolhattunk Tokaj-hegyalja furmintjaiba a 2018-as Furmint Február Miskolc sétáló kóstolón, a városháza dísztermében pénteken. Mintegy megduplázódott a felhozatal a tavalyi évhez képest: több mint negyven borászat kínálta több mint száz féle borát, melyeket a város kilenc nívós éttermének falatkáival kísérhettünk.

furmint_180209ml_64.jpg

Péntek este a városháza díszterme megtelt a bor mámorító gőzével, a Furmint szerelmeseinek zsibongásával, és a földszintről áradó finomságok illatával. Az emberek borospohárral a kézben ácsorogtak valamelyik borászat standja előtt, beleszippantottak a pohárból áramló borgőzbe, és érdeklődve hallgatták a pincészetek sikertörténeteit. A borászok egészen széles skálája sorakoztatta fel az est során szőlőből készült nedűjét: a nagybirtokkal rendelkező borászatoktól kezdve egészen a kis családi pincészetekig. Ha valaki már régóta szeretett volna egy merítést Tokaj-hegyalja boraiból, akkor erre péntek este lehetőség is nyílt a Furmint Február idei estjén.

furmint_180209ml_46.jpg

Tavaly kapcsolódott be Miskolc is a Furmint Február vérkeringésébe. – Ez egy nagyon fontos rendezvény – mondta Demeter Ervin kormánymegbízott –, maga a furmint Magyarország számára nagyon fontos, a magyar borászatok számára nagyon fontos, és jó egy évben egyszer megnézni, milyen volt az előző vagy egy-két évvel ezelőtti termés: erre egy ragyogó alkalom a miskolci Furmint Február – hangoztatta.

furmint_180209ml_37.jpg

A terem szélén sorakozó pincészetek kínálatai között fellelhettük Miskolc város borát is: az Áts cuvée-t. – 2012-ben alapította édesapám a pincészetet – tájékoztatott Áts Dóra, Áts Pincészettől. – Ma hoztunk egy koranyarat, amit 2-3 éve hoztunk be a forgalomba – ez egy furmint és sárgamuskotály. Hoztunk egy birtokfurmintot, egy dűlőszelektált Szent Tamás furmintot, és egy édes furmint-sárgamuskotály-hárslevelű cuvéet, amely Miskolc város bora – emelte ki.

Pfliegler Péter alpolgármester kiemelte, csak egy ugrásra van tőlünk Tokaj-hegyalja, a Bükkaljai borvidék, és az Egri borvidék, így nagyon jó helyen fekszik Miskolc ebből a szempontból is. – A városháza örül, ha minden olyan gasztrokultúrához és a kulturált fogyasztáshoz is kapcsolódó rendezvényt fölkarolhat, mint például ez a második Furmint Február Miskolc. Úgy gondolom, a bort lehet szeretni, lehet inni, de természetesen mértékkel és kulturált fogyasztással, de hozzá tartozik évezredek óta az ember mindennapjaihoz. A furmint pedig kiváltképpen, hisz’ egy olyan bor, amelyet érdemes fogyasztani, akár Tokaj-hegyaljáról, akár máshonnan származik.

furmint_180209ml_34.jpg

– A február a furmintról szól! – hangsúlyozta Sándor Zsolt, borász, a rendezvény főszervezője. – A középpontban a furmint van, mégpedig azért, mert úgy gondoljuk, egy világfajta van szunnyadóban, és nagyon fontos lenne, hogy ne csak a Kárpát-medencén belül legyen ismerős, hanem a világ minden tájékára eljusson a híre. Nagyon komoly törekvések vannak már erre: Amerikától kezdve már sok helyre szállítanak furmintokat, de átütő erő még nincs.

Ráadásul idén a gasztronómiai kínálat is felülmúlta a tavalyi sajtízelítőt. Bemutatkozott ugyanis a frissen megalakult Gasztro Klaszter Miskolc. – Mikor Miskolcon megnyitottuk a Pizza, Kávé, Világbékét, összehívtam egy esti vacsorára a megyeszékhely gasztronómiájában fontosnak gondolt embereket, és ötletelni kezdtünk. Így alapítottuk meg ezt a szerveződést, amihez hasonlóról egyetlen városban sem tudok. Közösen szeretnénk majd megjelenni évente kétszer, az Operafesztiválon és a Cinefesten. Célunk a közös főzés egy-egy tematikára építve, amivel azt szeretnénk sugallni, hogy egységet tudunk felmutatni Miskolcon a gasztronómia területén – árulta el Dudás Szabolcs, még a rendezvény sajtótájékoztatóján, aki elmondta, a Furmint Február Miskolc rendezvényre mind a kilenc klasztertag különleges finomsággal készül. 

furmint_180209ml_15.jpg

– Kétféle pogácsával jöttünk: egy diós pogácsával, amibe gyömbéres, narancsos libamájat töltöttünk, és egy tepertős pogácsával, amit egy sült malaccsászárral és furminttal készült hagymalekvárral töltöttünk meg – tudtuk meg a Drót Bisztró standjánál.

Íme, néhány pincészet, az idei kínálatból

– Hoztunk egy 2015-ös Magnumot, – ami a birtok furmintunk –, egy ’16-os dűlőválogatás furmintot és egy ’16-os késői szüretet – részletezte a kínálatot Stumpf Zsanett, marketing asszisztens, Royal Tokaji. – Most vagyunk itt először, a miskolci Furmint Februáron. 1990-ben alakult a Royal Tokaji pincészet küldetése a dűlőszelektált aszúk újra piacra emelése, de emellett még készítünk száraz furmintot, száraz hárslevelűt, késői szüretet, valamint 5 és 6 puttonyos aszúkat.

furmint_180209ml_32.jpg

– Mi dűlőszelektált medve furmintot hoztunk, valamint a sima furmintunkat, ami egy válogatásunk: tartályos és hordós, tehát bárki kedvére kóstolhatja, akár könnyedebb, vagy testesebb bort szeretne fogyasztani – sorolta Oláh Petra, Sauska Pincészet. Majd hozzátette: mi már tavaly is voltunk a Furmint Február Miskolc rendezvényen Rakaczki Gábor borászunk boraival.

– A furmint egy olyan egyéniség, olyan test, amely rendkívüli sokszínűséget tud mutatni az ízvilág szempontjából – tudtuk meg az esemény sajtótájékoztatóján Berecz Stéphanie-tól, a Kikelet Pincészet birtokosától, amelyről a sétáló kóstoló résztvevői meg is bizonyosodhattak az est során. – Kevésbé ismert, mint a születési helyemről, Franciaországból származó Sauvignon Blanc, mégis méltán foglalja el a helyét a legnagyobbak között – hangsúlyozta.

furmint_180209ml_24.jpg

– Egy 2016-es meszes furmintot és egy 2013-as késői szüretet hoztunk ma este – mondta Molnár Ádám, a Bardon Borászat birtokigazgatója. – Az újdonságokat szeretnénk megmutatni az itteni közönségnek, ezért is az új palackozású borainkat hoztuk el Miskolcra. Három dűlőben gazdálkodunk Tokaj-hegyalján, főleg elegáns, üde szerkezetű borokat igyekszünk készíteni ezekből a szőlőkből.

Kis, családi birtokok is megmutatták magukat az est során: – 2,5 hektárunk van összesen, egy kis családi birtok vagyunk – Keresztes Ákos, Myrtus Pince. – Két száraz furmintot hoztunk most a Furmint Február apropóján, 2016-ból és 2015-ből. Mi a déli régiót képviseljük itt ma este.

furmint_180209ml_43.jpg

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat