2021. május 14. Bonifác
Üzenet a fiataloknak: bátran merjenek azzal foglalkozni, amit a legjobban szeretnek!
Kujan István
|
2015. december 22. 08:46
|
frissítve: 2015. december 22. 16:53
Fiatalokat inspiráló előadást tartott a Tóth-Vajna testvérpár a Várkert Bazárban nemrégiben megtartott tehetségfórumon. A miskolci tehetségek célkitűzéseik szerint önbizalommal kívánták felvértezni hallgatóságukat – sikerrel, hiszen a tudomány szekcióban őket tartották a leginspirálóbbnak!

    Talentn – ahol tehetségek találkoznak, s gondolataik, lehetőségeik nem egyszerűen összeadódnak, hanem megsokszorozódnak, hatványokra emelkednek. Az országszerte hirdetett tehetségfórumon tartott előadást a korábban nálunk is bemutatott Tóth-Vajna Zsombor és Tóth-Vajna Gergely testvérpár.

tothvajna_talentn.jpg

A rendezvénysorozat első és legnagyobb állomása a Várkert Bazárban megtartott fórum volt. Itt 17 tehetséges fiatal 4 szekció 16 előadásában mesélhetett magáról és azokról a dolgokról, amikkel foglalkoznak. A miskolci ikerpár – rendhagyó módon – együtt állt a színpadra. Gergely érdeklődésünkre elmondja: arról beszéltek, hogyan tud az ember egyszerre két különböző területen – orvoslás és a zene – tevékeny lenni. Arra adtak választ, hogy mikre érdemes figyelni, mik a buktatók, és persze minden állításukat saját példával támasztotta alá a testvérpár.

– Természetesen ez mind nem lett volna lehetséges, ha nem egy olyan kiváló adottságokkal rendelkező városba születünk, mint Miskolc – hangoztatja Gergely.

tothvajna_talentn2.jpg

Mivel a tudomány és a művészet kapcsolatáról beszéltek előadásukban, a tudomány szekció utolsó, és a művészet blokk első előadói is ők voltak, egyféle kapocsként a két terület között.

– Habár én úgy érzem, hogy egy hangszeren keresztül sokkal jobban ki tudom fejezni magam, mint szóban, így is nagyszerű élmény volt! – fűzi hozzá Gergely testvére, Zsombor. – Egy előadó számára mindig az egyik legfontosabb dolog, hogy valamilyen értéket, üzenetet közvetítsen a hallgatók felé. Remélem, az előadásunkkal pár fiatalnak tudtunk adni egy kis önbizalmat, hogy bátran merjenek azzal foglalkozni, amit a legjobban szeretnek. Merjenek ötvözni dolgokat! A befektetett munka előbb-utóbb meghozza gyümölcsét. Ha csak pár emberhez eljut ez az üzenet, már megérte – mondja.

A testvérpár hozzáteszi: az előadás után sokan gratuláltak nekik, és megosztották velük saját történeteiket, melyhez a fiatal tehetségek által elmondottak pozitív megerősítésként szolgáltak. Külön öröm volt számukra, hogy tehetséges miskolci fiatalokkal is találkozhattak az eseményen.

tothvajna_talentn1.jpg

A nap végén a tudomány szekció leginspirálóbb előadóinak választották meg őket, amit nagy elismerésként éltek meg.

– Úgy gondoljuk, megérte az előadásba befektetett sok munka, ha ezáltal a hozzánk hasonló fiataloknak egy kis útmutatást tudtunk adni, vagy a döntéshelyzetben lévőknek segítséget nyújthattunk – mondja.

A fórum művészeti kategóriájában indult és nyert Kőszegi Tamás, akinek Miskolc elsősorban gyerekkorának színhelye, az a közeg, ahol elmondása szerint a kezdő benyomásokat kapta.

koszegi_tamas.jpg

– Filmrendezőként fontos megjegyeznem, hogy első találkozásomra a hivatásommal a Kossuth moziban került sor, ráadásul éppen egy animációt néztünk meg, ami ma legkedvesebb műfajom – mondja.

A tehetségfórumon legújabb munkáját, a The Copyist című kísérleti filmet mutatta be. Ez a mű egyedülálló módon egy filmkészítésre teljesen alkalmatlan eszközzel, egy fénymásolóval készült.

– Nemcsak filmnyelvileg újszerű, de jól mutatja csapatom, a Mimicry Motions ars poeticáját is: a vizuális újszerűség bármiből fakadhat! – mondja. – A fénymásoló-film koncepciója elsőre mindenkit lesokkol, de ezen nem csodálkoztam: az előadás végére sikerült meggyőznöm a nézőket arról, hogy nem őrültem meg teljesen. El is nyertem a művészet kategória leginspirálóbb előadójának járó díjat, ami nagy megtiszteltetés: ha az ember teljes titokban dolgozik valamin hosszú éveken át, igazán megható megélni a munka gyümölcsét, a sikert.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat