2020. november 27. Virgil
Vannak diákok, akik nyáron is a könyvtárba járnak
Kujan István / Miskolc TV
|
2015. július 14. 11:26
|
frissítve: 2015. július 15. 13:10
Ha szakmai kérdésekben nem is, a mindennapi életet, a könyvtárhasználatot segítő feladatokban rengeteget segítenek azok a diákok, akik a megyei és városi könyvtárhoz, valamint a fiókkönyvtárakhoz jelentkeztek közösségi szolgálatuk teljesítésére.
Nem

konyvtar_150714_fkcs_5.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

A közösségi szolgálat keretében 15 miskolci középiskolával működik együtt a könyvtár. Mint Bokrosné Stramszky Piroskától, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatóhelyettesétől megtudtuk, az iskolák keresik meg azokat az intézményeket, ahol vállalni tudják a diákok foglalkoztatását és mindehhez biztosítják a helyszínt.

konyvtar_150714_fkcs_2.jpg

A második negyedévben közel 60 diák több mint 900 órás szolgálatot látott el az intézményben. Sokan pedig a nyári szünetben teljesítik a szükséges 50 órát. Naponta átlagosan 8 diák gondozza a könyveket, munkájuk nagy segítséget jelent a könyvtár munkatársainak. Helyükre rakják a visszahozott köteteket, rendezik őket, ugyanakkor – emelte ki az igazgatóhelyettes – talán még fontosabb feladatuk, hogy megfelelő és jól látható jelzetekkel látják el a könyvek gerincét, megkönnyítve ezzel az olvasók tájékozódását a polcok és a könyvek között.

– A Barossba járok – mondta Csaba László Dávid. – Az osztálytársam mondta, hogy jó itt a könyvtárban, így döntöttem én is emellett. Jövőre is ide szeretnék majd jönni.

konyvtar_150714_fkcs_8.jpg

Pakolnak a fiatalok a könyvtárban.

– Egyszerű munka nyárra a könyvtári szolgálat – mondta Bagi Nóra. – Csak a nagy csend zavar engem. Ettől függetlenül azonban tetszik a tevékenység, amit végeznem kell itt három héten át. Ráadásul néha bele is tudok nézni egy-egy érdekesebb könyvbe.

A közösségi szolgálatot teljesítő diákok munkáját igénybe veszik a kézműves foglalkozások előkészítésében, lebonyolításában is – így például a július 28-ai, a Kézműves kedd – kézműveskedj! következő, lepkekészítő alkalmába is bekapcsolódnak.

konyvtar_150714_fkcs_12.jpg

Vannak, akik a barátjukkal összefogva jelentkeztek a könyvtárba a munkára.

A középiskolások mellett diákmunkások is dolgoznak nyáron a II. Rákóczi Ferenc könyvtárban, illetve a város fiókkönyvtáraiban. Összesen csaknem húszan vannak és két turnusban – július 1–19. és július 20–augusztus 9. között –, napi 6 órában segítik a könyvtárosok munkáját.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat