2019. április 20. Tivadar
Vészjelzést adtak le a bankoknak: valakik az ATM-ek kifosztására készülnek világszerte
hvg.hu
|
2018. augusztus 19. 10:26
|
frissítve: 2018. augusztus 21. 21:29
Világszerte a bankok elleni támadásra készülnek kiberbűnözők – tájékoztatott néhány napja az FBI. Azóta bebizonyosodott, hogy nem csak riogatásról van szó.

Egy kiskapun keresztül rosszindulatú programot juttatnak a banki rendszerekbe, aztán átveszik fölöttük az irányítást, és az összes pénzt képesek kivenni az ATM-ekből kiberbűnözők. Az FBI a napokban küldött ki erről egy bizalmas figyelmeztetést a pénzintézeteknek – tudta meg a Krebs on Securityblog szerzője. Brian Krebs úgy értesült, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda arra is felhívta a figyelmet, hogy a veszély globális.

Az első áldozatra nem kellett sokat várni: mint kiderült, a héten az indiai központú Cosmos Bank szervereire jutottak be a hackerek, akik több mint 500 millió forintnyi összeget utaltak el maguknak egy kínai bankszámlára. Az ATM-ekben tárolt összegek korlát nélküli felvételével pedig több mint 3,2 milliárd forintnyi indiai rúpiát loptak el. A The Pioneer című indiai napilap a Cosmos Bank tájkoztatására hivatkozva azt írja: a hackerek nem az ügyfelek számláit csapolták meg, hanem a bank saját számláit.

A módszert az angolszász világban jackpotting néven emlegetik, utalván arra, hogy az ATM-ekből úgy jön a pénz, mint a kaszinókban lévő játékgépekből, amikor kipörgeti valaki a jackpotot.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat