2021. február 27. Ákos, Bátor
Virágokból ékszert - egy helyi kézműves vállalkozása lehet az Év Anyavállalata
Petri Nóra/minap.hu
|
2016. május 04. 13:33
|
frissítve: 2016. május 10. 16:12
Egyedné Anna nem volt mindig kézműves, bár azt mondja, mindig alkotott valamit. Virágos ékszercsodákat készít Bükkaranyoson, de alkotásaival Miskolcon is találkozhatunk kézműves vásárokban és boltokban. Soha nem késő újrakezdeni. Ő 52 évesen, három évvel ezelőtt kezdte el új hivatását és azóta is tanul, 57 éves korára ötvös szeretne lenni. Péntek estig lehet rá szavazni egy internetes versenyen.

img_9652_1.jpg

Ékszereiben apró virágok, levelek és zuzmók bújnak meg. - Úgy lehet a pici növényeket észrevenni, hogy az ember közelhajol a természethez - mondja Egyedné Anna. Zamatos turbolya és kerekrepkény – ezek a növények is gyakran részei alkotásainak.  

p1070568.jpg

Ilyen a Bükki Talizmán ékszercsalád egyik darabja. Borostyántechnikának nevezi azt az eljárást, amivel ez a medál is készült.

Világéletemben rajzoltam, volt, hogy gyermekújságot készítettem. - Megtanultam a tiffany technikát.  Öt évvel ezelőtt a kisebbik lányom kért tőlem egy ékszert – így kezdődött. Aztán beleszerettem a drótba – mondja.

03.jpg

Elkezdett kísérletezni, ékszereket eleinte csak barátoknak és ismerősöknek készített. Mostanában pedig az az elképzelése, hogy 57 éves korára ötvös lesz. Vagyis mindig tanul.  

p1080267_1.jpg

Családja – férje és három felnőtt lánya - társaságában Bükkaranyoson

A nagy változás három évvel ezelőtt következett be, akkor 52 éves volt. Megszűnt a munkája, akkoriban szociális területen dolgozott. Hivatalos végzettsége szerint egyébként élelmiszeripari mérnök és szociális munkás, de volt már főállású anya is. 

– Mindennap hálát adok, hogy elkezdhettem ékszerkészítéssel foglalkozni, és hálás vagyok azoknak is, akik hozzásegítettek engem ehhez, még akkor is, ha ez az akkori munkám végét jelentette – ma már így látja.

c99b08bb-af1d-4946-b1cd-27ec233b93d5.jpg

- Akkor döntöttem úgy, hogyha már itt van az ékszerkészítés, akkor elkezdem ezt hivatalosan is, vállalkozásban. Nagyon boldog vagyok, mert nagyszerű érzés az embernek azt csinálnia, amit szeret. Ez egy csoda, hogy kimegyek a természetbe „bogarászni”, aztán ezeket az ékszereket átadom az embereknek. 

04f4f16d-9868-4752-9d82-7eba9b387122.jpg

A műhely, ahol a csodák létrejönnek

Egyedné Anna az Év Anyavállalata elnevezésű szavazás második fordulójába jutott. Az ismert pszichológus, marketinges, az otthoni munkavégzést és vállalkozóvá válást segítő tanácsadó, Vida Ági nevével fémjelzett versenysorozatra, a 45 év fölöttieknek szóló kategóriába nem ő nevezte be magát.

- Tudtam, hogy van ez a verseny, de nem volt bátorságom hozzá. A férjem és a lányaim kezdték el az első lépéseket, aztán megmutatták jelentkezési lapot, így indultam el, tulajdonképpen az ő bátorításukra.

A verseny második fordulójában május 6-án 22 óráig lehet szavazni az Év Anyavállalata 2016 címre.  Ezt a legtöbb szavazatot szerzett versenyző szerzi meg. Egyszerre több pályázóra is lehet szavazni, de egy ember egy pályázóra csak egyszer adhatja le a voksát.

Egyedné Annára itt szavazhat, ha úgy érzi, hogy támogatni szeretné. A bemutatkozás alatt a tetszik gombra kell kattintani.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat