2022. január 17. Antal, Antónia
Visszakerült Olaszországba Kolumbusz Kristóf kalandos sorsú levele
MTI
|
2016. május 18. 16:11
|
frissítve: 2016. május 18. 21:43
Az Egyesült Államok visszaadta Olaszországnak Kolumbusz Kristófnak az Újvilág felfedezéséről írt 1493-as levelét, amelyet évtizedekkel ezelőtt loptak el egy firenzei könyvtárból, és amely végül az amerikai Kongresszusi Könyvtárba került.

kolombusz.jpg

A nyolcoldalas levelet, amelyben Kolumbusz az amerikai kontinens lakóiról, növény- és állatvilágáról szerzett benyomásait osztotta meg II. Ferdinánd aragóniai királlyal és I. Izabella kasztíliai királynővel, 1950-1951 táján cserélhették ki egy hamisítványra a firenzei Riccardiana könyvtárban. A cserét azonban csak néhány évvel ezelőtt fedezték fel. 

Az intézmény vezetője, Fulvio Stacchetti szerint a csere akkor történhetett, amikor a dokumentumot kölcsönadták a római nemzeti könyvtár illetékeseinek. Ez volt ugyanis az egyetlen alkalom, hogy a levél elhagyta a könyvtárat, ahol lehetetlen lett volna kicserélni egy hamisítványra, mivel az olvasótermet szigorúan megfigyelik.

Az eredetit egy ritka könyvekben érdekelt gyűjtőnek adták el 1990-ben, Svájcban, majd egy másik gyűjtő vásárolta meg a Christie's 1992-es New York-i aukcióján. Az olasz és amerikai hatóságok szerint a levél végül az utolsó tulajdonosának hagyatékkezelője révén került az amerikai Kongresszusi Könyvtárhoz 2004-ben.

"Ötszáz év elteltével a levél ugyanúgy egy körutazást tett, mint Kolumbusz" - mondta Dario Franceschini olasz kulturális miniszter a levél visszaadásának alkalmából rendezett szerdai római sajtótájékoztatón, amelyen az amerikai nagykövet is részt vett.

Az amerikai illetékesek szerint a dokumentum utolsó tulajdonosa és a Kongresszusi Könyvtár is jó hiszemben tett szert a levélre, azt feltételezve, hogy az törvényes úton került hozzájuk.

A levél leütési ára 400 ezer euró volt, de a műtárgyak felkutatásra létrehozott rendőrségi egység szerint a valódi értéke egymillió euró.

A dokumentum egyike a Kolumbusz eredeti leveléről készített nagyjából harminc, hiteles újranyomott példánynak. Az illetékes olasz hatóság onnan jött rá, hogy a Riccardianában őrzött példány hamisítvány, hogy a betűtípus és az oldalméret nem passzolt az eredetihez.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat