2021. augusztus 05. Krisztina
Vizesárok veszi körbe és teteje is lesz a Diósgyőri várnak
Miskolc Televízió/minap.hu
|
2016. február 17. 21:02
|
frissítve: 2016. február 19. 15:09
Folytatódhat a Diósgyőri vár felújítása. A munka második ütemére négy és félmilliárd forint áll a város rendelkezésére. Felépül a külső vár, a várteraszok, a királyné füvészkertje, az ötszögletű bástyatorony, és a vizes árok is Diósgyőr várának fénykorát idézi majd.

var_05.jpg

Diósgyőr várának helyreállítása előkelő helyet kapott a nemzeti várprogramban. Az első ütemben felújították a várat és felépítették a Lovagi Tornák Terét, most pedig kezdődhet a második ütem.

var_01.jpg

A tervek szerint így néz ki majd teljes pompájában a diósgyőri vár. Olyan lesz, amilyen Nagy Lajos király idejében volt. Jelenleg az engedélyezési tervek véglegesítése tart, ez műemléki tervtanács elé kerül. Azután a kivitelezési tervek készülnek el, amit az építkezés követ.

var_02.jpg

- Kiderült, hogy azok a régi várteraszok, amik a külső vár és a belső vár között vannak,  amiket hogyha visszaépítünk, mint ahogy eredetileg is voltak, pontosan tudjuk, hogy hol voltak kijáratok a földszinten ezekre a várteraszokra, akkor igazából igazolódnak azok az úgynevezett régi leírások, amik például leírják, hogy a királynőnek hol és milyen kertje volt – nyilatkozta Rostás László főépítész.

Tető kerül a bástyákra a várrekonstrukció második ütemében. Ezen kívül visszaépül a külső vár, az ötszögletű bástya és a királyné füvészkertje, a régi konyha is eredeti fényében tündökölhet. A várat pedig vizesárok veszi majd körül.

- Természetesen ehhez kell majd odavezetés és vízelvezetés és környezetrendezéssel is jár ez a fejlesztés, hiszen így lesz ez egy egységben: a belső vár, a külső vár, a lovagi tornák tere és a vásártér – mondta Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetője.

var_03.jpg

A várfejlesztés második ütemére négy és félmilliárd forintot kapott a város. Ennek egy része, pontosan 2,7 milliárd forint a kormányzati és 1,8 milliárd forint az uniós forrás. A fejlesztésekről Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti, miskolci látogatásán beszélt. Elmondta, hogy már 2017 elején elkezdődhet a munka.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat