2024. március 28. Gedeon, Johanna
Jön az új helyesírás – ezekre lehet készülni
szeretlekmagyarorszag.hu
|
2015. július 17. 12:11
|
frissítve: 2015. július 19. 15:39
Nem kell a helyesírási hibákat „túlgörcsölni"? Nem fogja megrázni az iskolai oktatást az idén ősszel hatályba lépő új helyesírási szabályzat – mondta a hirado.hu-nak Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke.

helyesiras2.jpg

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

  Ennek oka, hogy az új akadémiai ajánlás várhatóan nem hoz a korábbihoz képest nagyon nagy változásokat.

Ráadásul Arató szerint „a helyesírás nem része a nyelvnek”, és kulcskérdés, hogy „a nyelvoktatás leszakadjon a helyesírásról”. Ezért nem szabályokat kell a diákok fejébe verni, a középpontban a szövegalkotásnak és szövegértésnek kell állnia. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell figyelmet fordítani a szabályokra, a helyesírást lehet javítani, a típushibákkal foglalkozni kell, de nem kell „túlgörcsölni”.

Ezek a konkrét változások

A jövőben mások mellett kiveszik a szabályozás alól az asszonyneveket és a postai címzést, ezekről nem az MTA magyar nyelvi osztályközi állandó bizottsága akarja megmondani, mi a helyes formájuk. Több szabályt enyhítenek, másokat kiegészítenek, és néhány olyan is lesz, amit megváltoztatnak.

Az egyik, hogy a többjegyű mássalhangzókat az összetett szavak tagjainak határán kettőzni kell: például a helyes alak nem az ésszerű, hanem észszerű lesz. Mozi, vendéglő és fürdő neve is minősülhet intézménynévnek, így minden tagja nagybetűvel kezdődhet: Corvin Budapest Filmpalota.

Több szónak megváltozik a helyes formája, így az árbocból árbóc lesz, a burából búra, a tenyérbe mászóból tenyérbemászó.

Ha három azonos mássalhangzó kerül egymás mellé tulajdonnévben, akkor megszűnik az egyszerűsítés, így a Bernadettel helyett a Bernadett-tel lesz a követendő írásmód.

helyesiras.jpg

Drága mulatság az új helyesírás?

Nagyobb horderejűnek tartotta az új helyesírási szabályzat hatályba lépését a hirado.hu-nak nyilatkozó egyik általános iskolai tanár, aki évtizedekig tanított, de az utóbbi években könyvtárosként dolgozik. Úgy véli, elsősorban anyagi kérdésről van szó, mert miközben a változások jelentéktelenek lesznek, rengeteg kiadvány elavul. Az új szabályzat szerinte tetemes költséget okoz az iskoláknak, könyvtáraknak, diákoknak, illetve a magánszemélyeknek, akik le kell hogy cseréljék eddigi helyesírási szótáraikat. Ráadásul az új szabályzat miatt nyelvtankönyvek is elavulhatnak, azokat tehát javítani vagy szintén cserélni kell.

A szabályzat előző, 11. kiadása 1984-ben látott napvilágot. A több mint harmincéves szabályzat 2016. szeptember 1-jéig marad érvényben, vagyis egy éven keresztül a változások előtti és utáni szabályok szerint írt szövegek egyaránt szabályosnak fognak számítani.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat