2024. március 28. Gedeon, Johanna
A méltóság az utolsó percig kijár mindenkinek – 20 éves az Erzsébet Hospice Otthon
Kujan István
|
2015. október 20. 15:47
|
frissítve: 2015. október 21. 12:15
Az idén alapítása huszadik évfordulóját ünneplő Erzsébet Hospice Alapítvány évente több mint félezer beteggel kerül kapcsolatba, a Semmelweis kórházban működő hospice-házban ebből 300-at kezelnek. A jubiláló intézmény szakmai konferenciával ünnepelt kedden a miskolci városházán.

hospice_151020_fkcs_16.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

     A daganatos betegség nagyon komplex problémakör, s nem pusztán a beteget, annak családját is igen komolyan érinti. Mint dr. Simkó Csaba, az Erzsébet Hospice Otthon osztályvezető-főorvosa is fogalmazott: a betegség „testi-lelki szenvedések komplex terhét rakja mind a betegre, mind a családra”. A hospice szolgálat elsősorban a daganatos végstádiumban lévő betegeknek segít elviselni a szenvedést. Az otthon – a beteg állapotától függően – nyújt teljeskörű segítséget fekvő- és járóbeteg, vagy otthoni ellátásban. A MISEK-ben lévő otthonban 20 beteget tudnak ápolni folyamatosan.

A hospice mozgalomnak Miskolcon is az alapokról kellett indulnia 20 évvel ezelőtt – mutatott rá érdeklődésünkre az Erzsébet Hospice Otthon főnővére. Dulibán Lászlóné hozzátette, maguknak kellett kidolgozni mindent a városban és a megyében. Az eltelt időszakban javarészt betegellátást és társadalmi szemléletformálást végeztek, szakmailag rengeteget fejlődtek. Az építkezés folyamatában igyekeztek fiatalokat, iskolákat is megszólítani. Rajzpályázatokat hirdettek például a társadalmi szemléletformálás érdekében. Igyekeztek rámutatni, hogy mennyire széleskörű a szakmai ellátás: a beteg mindenféle testi panaszát és lelki gyötrelmét egyaránt igyekeznek ápolni, gondoskodnak róla, ugyanakkor a szociális környezetén is megpróbálnak segíteni.

hospice_151020_fkcs_10.jpg

A konferencián elhangzott, hogy évente több mint 2 ezren halnak meg a megyében daganatos betegségben. A miskolci alapítvány munkatársai évente mintegy 600 beteggel kerülnek kapcsolatba, ebből az osztályon 300-at kezelnek. A gondozást orvos, nővér, gyógytornász, lelkész, szociális munkás és képzett önkéntes segítők végzik.

– A hospice szükségességét, fontosságát, és a szakemberek elszántságát igazolja, hogy 20 év után így működik – emelte ki Miskolc alpolgármestere. Kiss Gábor rámutatott annak a kérdésnek a fontosságára, hogy hogyan gondolkodik egy adott kor társadalma az elmúlásról, és arról, hogy a családnak ezzel milyen feladatai vannak. Fontos minőségi mutatója, jellemzője a társadalomnak, hogy hogyan volt képes kezelni azokat, akik saját maguk ellátására nem képesek.

hospice_151020_fkcs_3.jpg

– Ma sok esetben az ellátórendszerekre bízzuk a betegségek kezelését, a hátrányokkal küzdő emberek ellátását, támogatását, és azt is, hogy az utolsó napokat milyen környezetben, milyen támogatással tudja valaki megélni. A hospice szemlélet szerint van ennek egy méltó, emberibb módja. Méltóság: talán ez a legfontosabb szó, ami az egész kezdeményezést, az alapítvány munkáját és a ház működését jellemzi – hangsúlyozta az alpolgármester.

hospice_151020_fkcs_5.jpg

A fennállás jubileuma mellett a Hospice ellátás világnapját is ünnepelték a konferenciával. A világnapot egyébként minden év október második szombatján tartják. A hospice szemlélet szerint a halál az élet természetes része. Fontos, hogy a betegek életük utolsó percéig méltóságban éljenek – ehhez tud testi, lelki, szociális és spirituális segítséget nyújtani a hospice ellátás.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat