2024. április 16. Csongor
Újabb autista munkahelyek Miskolcon
Miskolc TV
|
2015. október 30. 16:20
|
frissítve: 2015. október 31. 16:12
Sajt- és bonbonkészítés, szappanfőzés, gombatermesztés és turisták kalauzolása – többek között ez lesz a munkája annak a 34 megváltozott munkaképességű alkalmazottnak, akik a miskolci Szimbiózis Alapítvány farmján dolgozhatnak.

szimbiozis_majorsag_151030_vcs_19.jpg

fotó: Végh Csaba

A szervezet uniós és állami segítséggel, 135 millió forintból több üzemet is épített. Az utóbbi években egyre több megváltozott munkaképességű tud elhelyezkedni, de még mindig körülbelül csak minden tízedik embernek jut munka.

A sajtok a Miskolc határában működő Baráthegyi farmon készültek. A tejet az itteni kecskék adják, de a sajt és a vaj is itt készül. A munkát az itt élő fogyatékkal élők végzik.

szimbiozis_majorsag_151030_vcs_25.jpg

Sajtkészítés, papírmerítés és szappanfőzés - ezekkel is foglalkoznak a Baráthegy lakói. A szervezet vezetője szerint: az érintettek akkor lehetnek a társadalom teljes tagjai, ha valódi munkát kapnak.

„Nem a buroknak azt az értelmét kell nézzük hogy őket túlvédjük, hanem minden fogyatékossággal élő embernek vannak jogai és kötelezettségei. Kötelezettség az, hogy ők dolgozzanak, hogy ők is bevonódjanak a termelésbe és szolgáltatásba, a segítő szakmának meg az a feladata, hogy ennek a feltételeit megteremtsük.„ - mondta Jakubinyi László a Szimbiózis Alapítvány elnöke.

A szervezet lakhatást, képzést és munkát biztosít a fogyatékkal élőknek, a belvárosban pedig egy éttermet is üzemeltetnek.

szimbiozis_majorsag_151030_vcs_14.jpg

 „Fogyatékosoknak, sérült embereknek adnak munkát. A csoportok, 200 embert foglalkoztatnak, akikre a többségi társadalom nem mindig tekint úgy, mint a társadalom részére. Ez által ők is önfenntartóvá válnak, dolgoznak, értéket teremtenek. - mondta Kriza Ákos - polgármester.

Az alapítvány most 34 munkahelyet hozott létre. Magyarországon, ma a félmillió megváltozott munkaképességű ember, alig 11 %-a dolgozik, ezen az arányon javíthat egy új pályázati lehetőség.  

„Elindul egy emberi Erőforrások Operatív Program, amelyben országosan, közel 10 milliárdos projektben reményeink szerint több ezer új munkahely jön létre megváltozott munkaképességű és fogyatékos személyek számára. - mondta Nyitrai Imre, helyettes államtitkár.

szimbiozis_majorsag_151030_vcs_08.jpg

A Szimbiózis miskolci telepét a tervek szerint tovább fejlesztik és egy újabb, a támogatott lakhatást segítő épületet alakítanak ki. 

szimbiozis_majorsag_151030_vcs_20.jpg

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat