2024. augusztus 31. Erika, Bella
„Szeretni könnyebb, mint a szeretetet elfogadni”
Répássy Olívia
|
2015. december 24. 21:03
|
frissítve: 2015. december 26. 13:46
Lipcsák János, a Mindszenti templom plébánosa vallja ezt. A római katolikus papot arra kértük, hogy segítsen elmélyedni a karácsony üzenetében.

lipcsak_janos_151204_ja_7.jpg

Fotó: Juhász Ákos

– A karácsony egy sajátos helyet foglal el minden ember életében. Egyik ünnep sem áll olyan közel hozzánk, mint a karácsony, ideológiától és hittől függetlenül. Időtlen ünnep ez, hiszen átrepít múlton, jelenen és jövőn. Jézus születése szimbolikus is: egy új élet kezdete, tekintünk hát a jövőbe is, de összegezzük az eddigieket, vagyis a múltat.

Lipcsák János Charles Dickens Karácsonyi énekére emlékeztetett, amikor a főszereplő találkozik az elmúlt, a jelen és a jövő karácsonyok szellemével.

– De miért is a szeretet ünnepe? – tette fel a kérdést az atya. – Azért, mert az Isten csecsemőként jött közénk. Lemondott isteni hatalmáról, és a legkiszolgáltatottabb emberi mivoltunkban nyilvánult meg nekünk. Annak a babának csak a családja volt, semmi mása. Ezért is fontos a család karácsonykor.

Szerinte az ünnepet minél inkább megtöltjük tárgyakkal, annál üresebbé válik.

– Ne az ajándékokra, az ételre és a szertartásainkra figyeljünk, hanem inkább az elcsendesedésre – inti az ünneplőket az atya. – A karácsony ízét nem a sütőből fogjuk megérezni, hanem önmagunkból. És ne gondoljuk, hogy egyedül vagyunk, hiszen velünk van az Isten. Figyeljünk rá, és érezni fogjuk az ő jelenlétét.

Lipcsák János szerint fontos, hogy mennyire vagyunk befogadóképesek a transzcendensre, a szeretetre.

– Én azt gondolom, hogy szeretni könnyebb, mint a szeretetet elfogadni. Ha valaki szeretettel fordul hozzánk, agyalni kezdünk, hogy vajon mit akar. Ezért vagyunk zárkózottak. Isten nem mímel semmit, nem személyválogató, nem lesz boldogabb, ha én elmegyek a templomba. Isten adja akkor is a szeretetet, ha én azt nem kérem, nem akarom. Elég sokszor egy mosoly, egy kedves szó, egy érintés.

Lipcsák János azt ajánlja, hogy ezen a karácsonyon valami olyat tegyünk, amit nem szoktunk, ugyanis az apró dolgok tudják a szeretetet átvinni.

lipcsak_janos_151204_ja_4.jpg

Summa – év végi számvetés

Szeptemberben kezdődött és még most is tart a Mindszenti templom felújítása. A Minoritába is visszatérhetnek az augusztusi tűz után a hívek. Köszönhető ez a sok-sok támogatónak, akik jelentős pénzadománnyal segítették a rendbetételt.

Februárra felújították a Diósgyőri Szent Ferenc Római Katolikus Általános Iskolát és a hejőcsabai Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvodát. Új Mária oltárral gazdagodott a martin-kertvárosi Jézus Szíve templom. Új helyen kezdhette meg a tanévet a katolikus Kisboldogasszony Óvoda.

A Mindszenti temetőben új LED-es lámpák világítják meg a sírokat.

A Milleniumi terembe továbbra is várják az érdeklődőket az Irodalmi Szalonba, ahol az Éltető Lélek alapítvány műsora látható minden hónap utolsó hétvégéjén. Továbbá a családoknak több helyszínen is szerveznek Mocorgós szentmisét.

lipcsak_janos_151204_ja_1.jpg

Személyes történet

– Egyszer Törökszentmiklóson a piacon hallottam, amint két ember beszélgetett egy kifőzdénél. Kérdezte egyik a másiktól, hogy huszonnegyedikén este megisznak-e valamit, mire a másiknak eszébe jutott, hogy hát minden zárva van aznap a karácsony miatt. Erre eszükbe jutott, hogy egy valami nincsen zárva: a templom. „Tényleg, mondta az egyik, húsz éve nem voltam templomban.” Megállapodtak hát, hogy együtt elmennek egy misére. És ott voltak. Az Isten akkor is vár minket, amikor már senki sem – mondta Lipcsák János plébános.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat