2024. március 29. Aguszta
Gyógyszertár a könyvtárban
Istenes Zsolt/minap.hu
|
2016. május 26. 15:03
|
frissítve: 2016. május 27. 16:04
Allergia, vérnyomásproblémák, cukorbetegség vagy depresszió – a tünetek enyhíthetők, elég hozzá felkeresni a városi könyvtárat, ahol herbáriumot, vagyis növénygyűjteményt hoztak létre. A 19. századi miskolci főorvos, Doleschall Gábor nevét viselő kertet bárki ingyen megnézheti.

      A Mindszent téri Szabó Lőrinc Könyvtár udvarán több tucat gyógy- és fűszernövény sorakozik. A Dolescall herbáriumot a Miskolcon élt és praktizált orvosról nevezték el. Doleschall Gábor szolgált és gyógyított az 1848/49-es szabadságharcban, valamint ő írta az első magyar növényélettani könyvet.

emlek_herbarium_160525ml_10.jpg

– Az egészségünkért mi magunk tehetünk a legtöbbet, a gyógynövény pedig tiszta gyógyszer és sokáig egyet jelentett a gyógyítással – a bükki füvesember az emlékherbárium avatásán beszélt erről. Szabó György úgy emlékezett vissza, hogy 1954-ig nemcsak a gyógyszerészek, hanem az orvosok is tanulták a népi gyógyítást.

emlek_herbarium_160525ml_04.jpg

Doleschall Gábor 135 éve halt meg, ez adta az apropóját az emlékherbárium kialakítására. A könyvtári patikát bárki megnézheti, és hasznos tanácsokat kaphat, patikusok helyett a könyvtárosoktól. Varga Gábor, a Lévay József és a Szabó Lőrinc Könyvtár vezetője ismertette, 4-5 fős csoportokban körbe lehet járni nemcsak a dézsákat, hanem fel lehet menni az 1. emeleti függőfolyosóra is. Ott fűszernövényeket lehet megtekinteni, és ami a pluszt adja: a munkatársak tanácsokkal, a gyógynövényekkel kapcsolatos információkkal látják el az érdeklődőket.

emlek_herbarium_160525ml_06.jpg

– Nemcsak a léleknek, hanem a testnek is megnyugvást ad – erről már Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere beszélt a herbárium avatásán. – A városi intézmények, így a könyvtár is, nagyon sokszor túl tud lépni azon a kötelező feladatán, ami az alapító okiratában benne van. Szerves részévé váltak a kultúra megőrzésének és továbbadásának itt, Miskolcon és megyei szinten is.

emlek_herbarium_160525ml_20.jpg

A herbárium mellett kiállítás is nyílt a könyvtárban Varga Ágnes rajztanár gyógynövény-akverelljeiből.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat