2024. március 29. Aguszta
Hétköznapi varázslat: A hulladék új élete című kiállítás megnyitóján jártunk! (Képgalériával!)
Méder Noémi
|
2018. március 20. 20:03
|
frissítve: 2018. március 23. 10:09
Biztosan emlékeznek még a második Harry Potter film jelenetére, ahol McGalagony professzor talpas pohárrá változtat egy madarat. Nos, Trunkos Krisztina ökoműves ugyanezt viszi véghez: csak itt a talpas pohár ékszer, a madár pedig hulladék. Hogy lehetséges mindez? Cikkünkből megtudják!

a_hulladek_uj_elete_-_kiallitasmegnyito_20180312_bl_005_web.jpg

Fotók: Beregi László

21. századi jelenet: hétfő reggel csörög a vekker, még alig nyitottuk ki a szemünket, álmunk még be sem fejeződött, de mi már tesszük is oda a kávét. Nem, nem azt a kotyogósat, hanem a modern, kapszulásat. Többféle közül választhatunk, de lévén, hogy félig még szundikálunk, a számunkra legszimpatikusabb színnel jelölt kávédobozkát választjuk. Be a gépbe, kész a kávé, kapszula ki a gépből, mehet a kukába.

a_hulladek_uj_elete_-_kiallitasmegnyito_20180312_bl_004_web.jpg

Nos, a legtöbben itt rontjuk el. Ugyanis – George Clooney főszereplésével reklámozott – az oly közkedvelt Nespresso kávé kapszulái ugyanúgy újrahasznosíthatók, mint a legtöbb egyutas csomagolóanyag (műanyagflakon, csokoládépapír).

a_hulladek_uj_elete_-_kiallitasmegnyito_20180312_bl_010_web.jpg

Trunkos Krisztina (bal) ezt felismerte, és 2010 óta nem hagyja, hogy a „szemét” a felesleges kidobás sorsára jusson. A jogász végzettségű ökoműves kezdetben PET-palackokból készített ékszereket, azóta pedig bővült a paletta, hiszen, – ahogyan a keddi kiállítás megnyitón megtudtuk Krisztina lányától, Böszörményi Berilltől – használt ruhadarabokból új használati tárgyakat, ruhákat varázsol.

a_hulladek_uj_elete_-_kiallitasmegnyito_20180312_bl_026_web.jpg

Első kiállítása 2013-ban volt a Miskolci Galériában, ahol más „újrahasznosítók” mellett mutatta be saját készítésű tárgyait. Ezt több kiállítás és workshop is követte, melyeken az érdeklődők megismerhették az ökoműves mesterségét. Az ökoműves szóösszetétel egyébként 2016 óta védjegyoltalmat élvez, ezt Trunkos Krisztina saját maga védette le.

Kedden a Szabó Lőrinc könyvtárban lehettek részesei az érdeklődők annak a varázslatnak, melynek Krisztina a „bűvölője”. Nem véletlenül utaltam a Harry Potter egyik átváltoztató varázslatára, hiszen műanyag flakonokból, csomagolóanyagokból, szövetmaradékokból, megunt könyvekből, kutyatáp zsákjából, sörnyitófülből, és régi adathordozókból készít olyan egyedi használati tárgyakat, ékszereket és játékokat, melyeknek valóban nincs párja.

a_hulladek_uj_elete_-_kiallitasmegnyito_20180312_bl_023_web.jpg

Nem csupán különlegesek, de a környezetvédelemre is felhívják a figyelmet, ami Krisztina célja is művészetével. Szeretné kihangsúlyozni a különböző, még megmenthető hulladékok újrahasznosításából keletkező termékek egyediségét és megismételhetetlen voltát, és nem utolsó sorban az alkotás örömét.

a_hulladek_uj_elete_-_kiallitasmegnyito_20180312_bl_008_web.jpg

DIY or buy nevű Facebook oldalán az elkészült termékeiről készült fotókat lehet megtekinteni, saját közösségi oldalán pedig tudományos értekezéseiből is szemezgethetünk.

a_hulladek_uj_elete_-_kiallitasmegnyito_20180312_bl_003_web.jpg

A Hulladék új élete elnevezésű kiállítást május 12-ig tekinthetik meg az érdeklődők a könyvtár nyitvatartási idejében.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat