2024. szeptember 27. Adalbert
Egy beteg kislánynak gyűjtött az MVK a Múzeumok Éjszakáján
minap.hu
|
2018. június 27. 15:06
|
frissítve: 2018. június 29. 08:47
Az MVK Zrt. koordinálásában kupakgyűjtés indult egy leukémiás kislány, Túróczi Aletta részére. Az akció az MVK Múzeumok Éjszakája rendezvényén zárult, az összegyűlt 200 kilónyi kupakot szerdán adták át a Zsófi-Reményvár Egyesületnek.

Hat éve szervezi meg az MVK Zrt. Múzeumok Éjszakája rendezvényét a Szondi utcai telephelyén. Az első években több száz, majd ezer fős rendezvény mára Miskolc egyik meghatározó eseményévé vált, a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatban. – Kezdettől fogva hagyomány, hogy a sok érdekesség, a kulisszatitok megismerése, a különböző közlekedési eszközök kipróbálása mellett jótékonysági ága is van a napnak – tudtuk meg Pásztor Imrétől, a miskolci polgármesteri hivatal vállalati és projektkommunikációs vezetőjétől.

mvk_kupakok_180627ml_1.jpg

Az MVK Zrt. koordinálásában ezúttal kupakgyűjtést szerveztek, egy leukémiás kislány, Túróczi Aletta részére. Az akció a Múzeumok Éjszakája rendezvénnyel zárult,  több táskányi kupak érkezett magánszemélyektől, a Miskolc Holding Zrt. tagvállalataitól valamint hét zsákkal a miskolci Polgármesteri Hivataltól.

Az így összegyűlt, 200 kilónyi kupakot szerdán adták át a Zsófi-Reményvár Egyesületnek, akik ezt hozzáteszik saját gyűjtésükhöz. A kupakok beváltásából származó összeget Aletta családjának adják, akik abból kislányuk gyógyításának egy részét tudják fedezni.

mvk_kupakok_180627ml_4.jpg

Fotó: Mocsári László

Ináncsi Gergely, az egyesület elnöke elmondta, kezdetben magánszemélyekként, később pedig egyesületté szerveződve segítenek elsősorban olyan kisgyermekes családokon, akik betegséggel, átmeneti nehézséggel küzdenek. – Az egyesület folyamatosan segít 10-12 családnak, Alettáék most „kiemelt” helyzetben vannak, nekik  próbálunk különböző gyűjtésekkel segíteni – tájékoztatott az egyesületi elnök.

Május 26-án jótékonysági vacsoraestet szerveztek, ahol a vacsorajegy mellé támogatójegyeket lehetett vásárolni. Június 9-én a Zsófi Juniális Jótékonysági Családi Napon a fellépők ingyen vállalják a szereplést, a résztvevők pedig a kihelyezett adományládákba helyezhették el adományaikat. Hejőkeresztúrból és Edelényből is érkeztek felajánlások, ezeket mind Aletta gyógyíttatására ajánlják fel.

Túróczi Aletta 2009-ben született teljesen egészségesen. 2013-ban diagnosztizálták nála a leukémiát. Kemoterápiás kezelést kapott, mindenki bízott a felépülésében. A  betegség azonban újra felütötte a fejét, újabb kemo és csontvelő transzplantáció következett. Harmadszorra idegen transzplantációra volt szükség, melyet ismét kemo előzött meg. Aletta háromszor már legyőzte a betegséget, nemrég azonban  (negyedszerre) ismét leukémiát diagnosztizáltak a vérében. Kemoterápiát már nem kaphat, nem bírná szervezete. Az egyetlen megoldást egy kísérleti kezelés jelenthetné, amit Bécsben végeznének el. Ezt az OEP egyáltalán nem támogatja. A kezelés lényege, hogy az első kiutazás alkalmával vért vesznek Alettától, amit lefagyasztanak, majd elküldik az Amerikai Egyesült Államokba. Itt egy laboratóriumi eljárással „felokosítják” a fehérvérsejteket. A második kezelés alkalmával Bécsben ezt visszajuttatják Aletta szervezetébe, a kezelt fehérvérsejtek felveszik a harcot a kóros sejtekkel és elpusztítják azokat. Így újabb gyógyszeres kezelés nélkül lehetne eredményt elérni.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat