2024. április 19. Emma
El, Kondor, pláza és Nyílt, ti, tok - Vass Tibor 50. születésnapján
minap.hu
|
2018. augusztus 13. 12:06
|
frissítve: 2018. augusztus 15. 10:30
Vass Tibor El, Kondor, pláza című kiállítása, valamint a szerzőt az 50. születésnapja alkalmából köszöntő, Nyílt, ti, tok című tárlat nyílt a napokban a Herman Ottó Múzeum-Miskolci Galéria Rákóczi-házában. Az El, Kondor, pláza Vass Tibor Kondor Béla életműve előtti főhajtása.

vass_tibor_el_kondor_kiallitas_20180808_vcs_12.jpg

Vass Tibor Kassák-, Szabó Lőrinc- és József Attila-díjas alkotó, Miskolc művészeti életének egyik meghatározó alakja. A Spanyolnátha művészeti folyóirat alapító főszerkesztője. Volt az Észak-Magyarország, a Déli Hírlap, az Új Holnap irodalmi szerkesztője. A Parnasszus költészeti folyóirat és kiadó munkatársa.

vass_tibor_el_kondor_kiallitas_20180808_vcs_02.jpg

A Nyílt, ti, tok című tárlat az ő írás-részleteihez társít képeket azon alkotóktól, akiknek kiállításait az elmúlt évtizedekben megnyitotta. Többek között: Szabó Ádám, Gyenis Tibor, Lenkey-Tóth Péter, Litwin József, Lóránt János Demeter, Kónya Ábel, Grela Aleksandra, Homonna György, Susanna Lakner, Pataki János, Stark István, feLugossy László alkotásai szerepelnek a tárlaton. A „nyílt” szó utal a szerző által korábban megnyitott tárlatokra, a „ti” arra, hogy kiknek nyitott tárlatot a szerző, a „tok” pedig a „tartó” jelentésén túl a „tudok” szó elektronikus kommunikációban használatos roncsolására (tudok=tok): tudom, tudjátok, hogy nektek nyitottam az elmúlt negyedszázad alatt.

vass_tibor_el_kondor_kiallitas_20180808_vcs_06.jpg

Ötvenedik születésnapja alkalmából köszöntötte Vass Tibort Bán András, a kiállítás kurátora, és Tóth Arnold, a Herman Ottó Múzeum igazgatója is. - A magam, valamint a Miskolci Galéria és a Herman Ottó Múzeum nevében is köszönöm, hogy eljátszol a gondolatokkal, szavakkal, képekkel, elektrográfiával, Spanyolnáthával, küldeményművészettel, Kondorral, Prokofjevvel és most hadd ne soroljam fel a teljes életművedet, valamennyi társasági tisztségedet és tagságodat, díjadat és kitüntetésedet - fogalmazott Tóth Arnold.

vass_tibor_el_kondor_kiallitas_20180808_vcs_10.jpg

Vass Tibor egyebek mellett arról szólt, hogy az El, Kondor, pláza című tárlattal azt szerette volna megmutatni, hogyan él benne a Kondor Béla-féle gyermek. - El kellett telnie két és fél évtizednek, hogy föl tudjam ezt dolgozni. Hogy elő tudjam adni magunknak, mit is gondolok most Kondor Béláról, ha megnézem a saját gyerekkoromat, a saját felnőtté válásom eseményeit. Van, hogy a saját gyerekem illusztrációin keresztül próbálom megnézni, értelmezni azt a világot, amit mindannyian érteni, értelmezni próbálunk – mondta.

vass_tibor_el_kondor_kiallitas_20180808_vcs_07.jpg

Fotó: Végh Csaba

 

 

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat