2024. április 25. Márk
„Színházba járni a világ legjobb dolga” – Színházak éjszakája Miskolcon! (Képgalériákkal!)
Méder Noémi
|
2018. szeptember 23. 12:58
|
frissítve: 2018. szeptember 27. 20:00
A Miskolci Nemzeti Színházban teltház volt szombat este. Most azonban nem egy előadásra érkeztek a nézők: a Színházak Éjszakája rendezvénysorozatba városunk teátruma is bekapcsolódva kitárta kapuit az érdeklődők előtt, hogy a 195. évad darabjaiba tekinthessenek be a kíváncsi polgárok. Természetesen mi is ott voltunk, végigjártuk az összes helyszínt, fotósunk pedig megörökítette az emlékezetes pillanatokat!

A résztvevők mind külön csoportvezetőt kaptak az estére – jómagam Bodoky Márk színművész csoportjába kerültem, akit ebben az évadban többek között a Három nővér és az Édes Anna előadásaiban láthatunk. Első állomásunk rögtön arra a nagyszínpadra vezetett, ahol megtalálhatjuk az Európában egyedülálló forgószínpadot, mely megdöntött állapotában is képes a forgásra.

Ahogyan a 2019-es Sziget Fesztivál úgynevezett „headlinere” Ed Sheeran lesz, úgy a Miskolci Nemzeti Színház egyik húzódarabja A Cirkuszhercegnő című operett lesz, Szabó Máté rendezésében. A forgószínpad díszlete között a zenekar ismerős cirkuszi muzsikát játszott, a rendező instrukcióit (néha nem) követő bohócok próbáiba is beleshettünk.

Pataki Gábor, az énekkar vezetője megengedte, hogy megnézzük – vagy inkább meghallgassuk – hogyan zajlik egy betanulópróba. Látogatásunkkor épp a Hello, Dolly! karpróbája zajlott, mely szintén látható lesz az új évadban. A Félőlény című zenés mesejátéknál azt láthattuk, milyen az, amikor a részleteket pontosítják: hiszik vagy sem, nem mindegy, hogyan fordul a színész, vagy mikor veszi le a kapucinját.

szinhazak_ejszakaja_180923_ja_16.jpg

Roppant érdekes volt látni a színészeket kilépni a „megszokott” szerepükből. Legalábbis ahogyan mi megszoktuk azokat, hiszen színházba járó polgárokként, mi általában csak akkor találkozunk a színészekkel, amikor éppen szerepet játszanak. Nos, Harsányi Attila és Rózsa Krisztián színművészek a Lear halála előadás kapcsán mutatták be, milyen, amikor egy színész játszik, két pillanat múlva pedig szerepéből kilépve azt mondja: „na, most itt igazából azt gondoltuk, hogy…” és beavat minket az előadás létrehozásának körülményeibe.

Ahogy a színház folyosóin a csoportok elhaladtak egymás mellett, úgy cseppentünk be abba, hogyan beszélnek el egymás mellett a Három nővér próbáján a színészek. No persze ez nem holmi hanyagság volt, Csehov drámájából már ismerjük az „egymás mellett elbeszélés” jelenségét.

szinhazak_ejszakaja_180923_ja_45.jpg

A Három nővér próbája, és egymás mellett elbeszélések.

Az egyik legkülönlegesebb helyszín számomra a balett terem volt, ahol az Álom luxuskivitelben táncjátékba leshettünk be. Hogyan vihető színpadra, ráadásul táncos előadásként az Audrey Hepburn főszereplésével készült film? Kozma Attila rendező, koreográfus ebbe avatott be minket; elképesztő volt hallgatni és látni, hogyan jelennek meg a film bizonyos jelenetei a színpadon, tánc formájában.

Béres Attila, a színház igazgatója kutató matematikus végzettséggel is rendelkezik. Szombat éjszaka ugyanis bármit kérdezhettünk a színházigazgatótól, ahol egyebek mellett erre is fény derült. De a kérdések között szerepelt még, hogy miért jó színésznek lenni, hogyan lesz valakiből színházigazgató, van-e munkaideje a színészeknek? – Az, aki a színészetet munkának tekinti, az mindig boldogtalan ember lesz. A színészek magukkal viszik a szerepeiket a magánéletükbe is, és ha a néző egy előadás alkalmával beleborzong a látottakba, na, onnan lehet tudni, hogy azok a színészek valóban átélték szerepüket – magyarázta Béres Attila. Sok kérdés repkedett a levegőben, az igazgató végül azzal zárta: „színházba járni a világ legjobb dolga.”

szinhazak_ejszakaja_180923_ja_49.jpg

Béres Attila színházigazgató nem csak az igazat, a valódit is elárulta szombaton.

Ezt valószínűleg a Zrínyi Ilona Gimnázium dráma tagozatos diákjai is tudják, hiszen ők írták a színház 195. évadának dalát, melyet a színházban éjszakázó látogatók is megtanulhattak. A Kókuszgolyó trió néven futó fiatalok a Miskolc’s Got Talent tehetségkutatón érdemelték ki a fődíjat, két másik társukkal együtt, így ők részesei lehetnek majd a Hello, Dolly! musicalnek.

A Színházak Éjszakája nem mindennapi élményt nyújtott a miskolciaknak, a kulisszák mögé látva még kíváncsibbak lettünk a kész előadásokra, amelyekből idén sem fukarkodik a Miskolci Nemzeti Színház.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat