2024. április 19. Emma
A rendőrség "példátlan méretű" erőszaktól tart szombaton Párizsban
MTI
|
2018. december 06. 13:37
|
frissítve: 2018. december 07. 13:10
David Le Bars, a legjelentősebb francia rendőrségi szakszervezet, az SPCN főtitkára szerint a városi gerilla és egyéb erőszakos események "teljesen példátlan méreteket" ölthetnek szombaton Párizsban a sárgamellényes mozgalom újabb országos tiltakozónapján. A rendőri vezető elítélte azon "felelőtlen politikusokat", akik "lázadásra" buzdítják a tüntetőket.

"Fel kell készülni arra a lehetőségre, hogy olyan emberek jöhetnek (Párizsba) és feltehetően nagyobb számban, mint a múlt héten, akik meg akarják támadni az intézményeket, a rendőröket, az épületeket" - mondta csütörtökön a szakszervezeti vezető, hozzátéve, hogy a rendőrök körében nem egyszerűen nyugtalanság, hanem félelem is érezhető.   

"Városi erőszakkal, városi gerillákkal kell majd szembenéznünk, feltehetően teljesen példátlan méretű lázadási stratégiákkal. Ez teljesen példátlan abból a szempontból, hogy a fővárosban fog megtörténni és lehet, hogy más városokban is" - hangsúlyozta. "Az egyetlen dolog, amely alapján fel tudunk készülni az az, hogy a külvárosi zavargásokat általában egy konkrét esemény váltja és akkor reagálunk, most viszont több napja képben vagyunk és meg kell, hogy szervezzünk magunkat, hogy fel tudjunk lépni" - tette hozzá. 

parizs_tuntetes_.jpg

"A rendőrök szombaton ismét a köztársaság védelmezői lesznek azzal szemben, amely a nemzet életében jelentős eseménynek ígérkezik. Nem tagadhatjuk az állomány létszám- és eszközhiányát, de most teljesen helyt kell állnunk, meg kell őrizni a hidegvérünket, mert a franciáknak szükségük van a rendőri erőkre azért, hogy ne forduljon a helyzet káoszba" - hívta fel a figyelmet az SPCN vezetője. David Le Bars egyértelművé tette, hogy a rendőri erők nem veszik jó néven, hogy a politikusok egy része a renddel szembeni lázadásra buzdítja a sárgamellényeseket. 

"A rendőrök szemében egyes politikai vezetők nem viselkednek felelősen, mások pedig teljesen felelőtlenek. A politikai vita ismételten oda vezetett, hogy a rendőrségnek lázadó mozgalmakkal kell szembenéznie a konfliktus politikai megoldásának hiányában" - szögezte le. "A nemzetnek fel kéne sorakoznia és össze kellene tartania a rendőri erők mögött, ahogy azt tette a terrorcselekmények után, mert szombaton és a következő napokban valódi veszély fenyeget" - mondta a rendőrség képviselője. 

A múlt szombati párizsi zavargásokat követően a francia kormány eleget téve a sárgamellényes mozgalom legfőbb követelésének bejelentette, hogy eltörli az üzemanyagadó jövőre tervezett emelését és életszínvonal-megőrző intézkedésekkel helyettesíti. Az engedmények azonban érezhetően késve érkeztek a társadalom több mint hetven százaléka által támogatott, három hete kezdett tüntetésekre, amelyek folytatódnak. 
 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat