2024. április 16. Csongor
A feketehalmi börtönbe kerül a székelyföldi terrorper egyik elítéltje
mti.hu
|
2019. február 11. 15:12
|
frissítve: 2019. február 12. 14:10
A Brassó megyei feketehalmi (Codlea) börtönbe szállítják át kedden Beke Istvánt, a terrorizmus vádjával elítélt székelyek egyikét – közölte felesége, Beke Csilla.

Tájékoztatása szerint a büntetés-végrehajtás szabályzata szerint azok az elítéltek, akik magatartása megfelelő volt, egy idő után enyhébb fogva tartási kategóriába kerülnek. A csíkszeredai börtönben január végén döntöttek arról, hogy Beke Istvánt „félig nyitott” rendszerbe helyezik át, az ilyen típusú büntetés-végrehajtásra azonban Csíkszeredában nincsen lehetőség, ezért kérésének megfelelően a lakhelyéhez legközelebb eső börtönbe, a feketehalmiba kerül.  

Beke Csilla közölte: tudomása szerint a félig nyitott rendszer azt jelenti, hogy napközben a börtöncellák ajtói nyitva vannak, és a fogvatartottak szabadon mozoghatnak a börtön területének egy részén. Beke István családja számára az lesz az egyik érzékelhető változás, hogy a havonkénti látogatások esetén már nemcsak üvegfal mögött láthatják a családfőt. Az asszony hozzátette: a terrorvád másik elítéltje, Szőcs Zoltán egy hónappal később került előzetes letartóztatásba, ezért számára csak később nyílik meg annak a lehetősége, hogy „félig nyitott” fogva tartási rendszerbe kerüljön. Beke Csilla hozzátette: elméletileg a zárt rendszer is lehetővé tette volna, hogy dolgozzanak, de a csíkszeredai börtönben ezt csak rövid ideig engedték a két kézdivásárhelyi férfinek. Hozzátette: reményei szerint Feketehalmon a munkára is lehetőség nyílik. 

Beke Csilla tájékoztatása szerint a román legfelsőbb bíróság február 26-án dönt arról, hogy befogadja-e Beke István és Szőcs Zoltán rendkívüli jogorvoslati kérését. Ha befogadja, és az ügy újratárgyalásáról dönt, arról is határoznia kell, hogy elfogadja-e a két férfi arra vonatkozó kérését, hogy szabadlábon védekezhessenek az ügyük újratárgyalása során. 

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018 júliusában öt-ötéves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság. Azért állították őket bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből, és az előbbi lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén. A legfelsőbb bíróság általános meglepetést okozott határozatával, hiszen az első fokon eljáró Bukaresti Táblabíróság korábban megsemmisítette a terrorizmus vádját, és csak annyi börtönbüntetést szabott ki a vádlottak ellen, amennyit vizsgálati fogságban töltöttek.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat