2024. április 24. György
Idén is tarolt a miskolci cipész Wiesbadenben
minap.hu
|
2019. február 20. 14:29
|
frissítve: 2019. február 26. 20:52
A háromévente megrendezett Kézműves Cipőkészítők Európai Bajnokságán, Wiesbadenben Kovács Attila, miskolci cipészmester ismét hatalmas sikert aratott: „a négy nevezett cipőmmel négy aranyérmet és egy külön díjat nyertem” – tette közzé Facebook-oldalán.

Mint ismert, a miskolci cipőkészítő mester sorra tarol a nemzetközi versenyeken és hozza haza a díjakat. A wiesbadeni versenyre a cipészek saját kezűleg, az ötlettől a megvalósításig, hagyományos kézműves technológiával készített cipőkkel pályázhattak. Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a miskolci cipészmester 2016-ban és 2013-ban is kitűnően szerepelt – 2019-ben sem volt ez másként.

kovacs_attila.jpg

– Jóval korábban elindul az alkotómunka fejben, egy-egy ilyen verseny előtt – nyilatkozta portálunknak a még Németországban tartózkodó cipőképszítő mester. Mint mondta, kitalált egy cipőt, amelyről kiderült – mikor már több mint egy hete dolgozott rajta –, hogy nem olyan ütős, mint ahogyan azt eltervezte. – Így újra kellett kezdeni, még egyszer nekifutni – fogalmazott. Kifejtette: az előző három versenyen ő volt a legeredményesebb résztvevője a mezőnynek, így még nagyobb kihívást jelentett számára, hogy valami újat mutasson a zsűrinek. „ Úgy gondolom sikerült, hiszen mind a 4 pár cipőm aranyérmes lett, plusz egy különdíjat is magaménak tudhatok” – emelte ki hozzátéve: Magyarország volt a legeredményesebb a versenyen, hiszen rajta kívül még két magyar versenyző is kiváló eredményekkel térhet haza.

kovacs_attila.jpg

Mivel kézműves cipők versenyéről van szó, így csak hagyományos módon, varrott talppal készült lábbelikkel lehet nevezni, amiket az utolsó öltésig a nevező cipésznek kell elkészítenie egyedül. A lábbeliket komoly szakmai zsűri többféle szempont alapján pontozza, és eszerint kaphatnak bronz, ezüst, vagy arany minősítést, érmet, ha a megfelelő szintet elérik. Sok pontot és különdíjat olyan újításokkal lehet szerezni, amit korábban mások még nem használtak, vagy nem úgy.

kovacs_attila.jpg

„Nagyszerű eredmény! Négy aranyérem és egy különdíj! A három évente Wiesbadenben megrendezendő Cipőkészítő bajnokságon a négy nevezett cipőmmel négy aranyérmet és egy külön díjat nyertem!” – olvasható Kovács Attila Facebook-oldalán.

A harmadik generációs magyar cipésznek, Kovács Attilának a nagyapja csizmadia volt, az édesapja pedig cipész. Bár fiatalon kiderült, hogy van tehetsége a szakmához, állítása szerint mégsem volt biztos, hogy ezen az úton indul el: tinédzserként más elképzelése volt arról, mivel szeretne foglalkozni. Végül mégis megszerezte ezt a szakmát és egyre inkább ebben kezdte el látni a jövőjét. Húsz éve már, hogy saját vállalkozását is megalapította.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat