2021. március 05. Adorján, Adrián
Erzsébet királyné és a divat
Kóródi Tímea
|
2015. február 21. 13:07
|
frissítve: 2015. február 24. 09:14
Erzsébet királyné sosem követte a divatot, mégis divatikon lett. Czédly Mónika, csaknem 10 éve foglalkozik Sissy ruháinak rekonstruálásával. A divattervező eddig 12 egyedi darab másolatát készítette el, amiket Erzsébet királyné életének meghatározó pillanataiban viselt.
Nem

Többek közt a királyné esküvői és koronázási ruháinak másolatai is láthatóak március 25.-ig a Herman Ottó Múzeum Papszeri épületében.

A 19. században sem az átöltözés, sem a ruhák viselése nem volt egyszerű feladat. 1-1 báli ruha súlya olykor a 10 kilót is meghaladta.  A kiállított darabok egytől egyig Erzsébet királyné ruhadarabjainak másolatai.

Erzsébet királynénak jellegzetes megjelenése volt ebben a korban, kis masnival, csipke, csipkefodor és az elengedhetetlen fátyol. Pontosan ilyen ruhát viselt Erzsébet királyné koronázásakor, az 1800-as évek közepén. Czédly Mónika, ruhatervező 27 éve készít esküvői ruhákat, csaknem 10 éve pedig Sissy eredeti ruháit rekonstruálja.

erzsebet_ruhak_150220_fkcs_33.jpg

– 2004-ben a Gödöllői kastélyban sétálva jöttem rá, hogy ötéves korom óta Erzsébet királyné ruháját rajzolom és nekem ez volt az az első pont, amikor is elkezdtem rajta gondolkozni, hogy tulajdonképpen miért. Akkor elkezdtünk mindent kutatni, amit csak lehetett és el is határoztuk 2006-ra, hogy elkészítjük Erzsébet királyné koronázási ruháját – mondja a divattervező a kezdetekről.

Azóta 12 egyedi rekonstrukció és azok másolatai készültek el. A ruhadarabok már bejárták Európát, és most a Szemere Szalon rendezvénysorozat részeként érkeztek Miskolcra.

erzsebet_ruhak_150220_fkcs_23.jpg

– Konkrétan a 9. századot próbáljuk felölelni és ebből nagyon szépen és gazdagon lehet szemezgetni. Itt művelődéstörténet, művészettörténet, irodalomtörténeti témák egyaránt, – mint ahogy a kiállításon is, ha valaki végigmegy –, tetten érhetők – mondta el Vámosi Katalin, művészettörténész.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat