Biozöldség-adomány a Batyu-Tékában [1]
Nagy volt a nyüzsgés a Batyu-Téka étterem megnyitásának napján, még december elején. A belvárosi vendéglőben az azt működtető Szimbiózis Alapítvány fogyatékkal élőket foglalkoztat.
A megnyitó óta három hét telt el, az éttermet egyre több vendég látogatja. Naponta több mint 100 adag ételt készítenek. A fogyatékkal élők élvezik a munkát. Csibrik Márk elmondta, nagyon jól érzi magát a Batyu-Tékánban, takarít és a felszolgálásból is kiveszi a részét.
Most több mint 200 kilogramm biozöldséget hoztak Hernádszentandrásról a Batyu-Tékába. Üveges Gábor, a település polgármestere ismertette, mintegy 150 kiló vöröshagymával, 35 kiló sárgarépával, valamint 10-10 kiló fekete retekkel és céklával érkeztek Miskolcra.
A hernádszentandrásiak ajándéka egy hosszú távú együttműködés első lépése. Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke elmondta, már most megkezdték a tárgyalásokat arról, hogy milyen alapanyagokat fognak megtermelni Hernádszentandráson, és a konyha mit tud majd ebből felvásárolni. Ugyanakkor – fűzte hozzá az Alapítvány elnöke – egy kis zöldségfeldolgozó üzemet is szeretnének indítani az év közepén, egy Európai Uniós forrású pályázatból.
A felvásárláson és beszállításon kívül azt is tervezi az Alapítvány, hogy a fogyatékkal élők is bekapcsolódnak a Bioszentandrás programba.