2024. június 17. Laura, Alida
Közösségi szinten irányított városi és helyi fejlesztések megvalósítására irányuló operatív programok
minap.hu
|
2018. augusztus 09. 12:49
|
frissítve: 2018. augusztus 13. 13:03
A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében több helyi kezdeményezés is támogatásban részesült.

A Diósgyőri Horizont közösség a Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiában megfogalmazott „Közösségi sport és szabadidős centrum fejlesztése – FACTORY ARÉNA” című pályázati projektre 115 millió Ft vissza nem térítendő támogatás nyerhető el.

A pályázatra Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának többségi tulajdonában lévő gazdasági társaság, továbbá a célterületen működő, Magyarország területén alapított és miskolci székhellyel rendelkező jogi személyiségű civil szervezetek, valamint miskolci székhellyel rendelkező nonprofit gazdasági társaságok és alapítványok pályázhatnak.

A cél egy olyan közösségi sport- és szabadidőcentrum létrehozása, amely elősegíti a fiatalok közösségének erősítését, egyben népszerűsíti körükben az egészséges életmódot.

A 115 millió forint európai uniós támogatás segítségével a Factory Aréna néven működő létesítményben kialakításra kerül egy olyan szabadidős centrum, amely a megfelelő infrastrukturális eszközökkel felszerelve lehetőséget biztosít a fiatalok sportolásához, szabadidejük aktív eltöltéséhez, teret ad az extrém sportoknak és a közösségi szerveződés számos más formájának


Az Avasi Horizont közösség a Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiában megfogalmazott „Szépkorúak számára szervezett közösségi és kulturális nagyrendezvények támogatása” című pályázati felhívásra beadott projektekre 5 és 40 millió Ft vissza nem térítendő támogatás nyerhető el a rendelkezésre álló forrás erejéig.

A felhívásra Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának többségi tulajdonában lévő gazdasági társaság, továbbá a célterületen működő, Magyarország területén alapított és miskolci székhellyel rendelkező jogi személyiségű civil szervezetek, valamint miskolci székhellyel rendelkező nonprofit gazdasági társaságok és alapítványok pályázhatnak.

A cél, hogy az Avasi Horizont helyi közösség által elkészített stratégia mentén a városrészben élő szépkorúak igényeire alapozva rendszeresen (legalább féléves gyakorisággal), jelentős számú idős embert aktivizáló kulturális nagyrendezvények kerüljenek megszervezésre. Fontos, hogy a projektek helyszínéül a Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiában meghatározott akcióterületet jelöljék meg.

A szépkorúak közösségi életének fejlesztését célzó, összesen 45 millió forintból kivitelezhető rendezvények európai uniós támogatással, a Széchenyi 2020 program keretében valósulnak meg.


Az Avasi Horizonthoz kapcsolódó fejlesztések, elképzelések és programok megvalósítására 550.000.000.- Ft keretösszeg áll rendelkezésre vissza nem térítendő támogatás formájában.

Miskolc keleti városrészében a CLLD program megvalósítására létrehozott Avasi Horizont közösség a város gazdasági és civil közösségi életének szempontjából kiemelkedően fontos intézmények, szervezetek, sportlétesítmények, kulturális intézmények területét foglalja magában. A városrészre kidolgozott Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia (HKFS) az Avasi Horizont meghatározó közösségeinek elképzeléseit és igényeit összegzi, ugyanakkor javaslataik mentén szem előtt tartja Miskolc Integrált Településfejlesztési Stratégiáját (ITS), a város Smart City és Green City koncepcióját, valamint a Helyi Esélyegyenlőség Programot.

A Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiában megfogalmazott jövőkép az Avasi Horizontot a következőképpen láttatja: „Innovatív, kreatív városrész, ahol együttműködve, harmóniában élnek a nemzedékek.”

A Közösség Által Irányított Fejlesztésekkel kapcsolatban elvárás, hogy az Avasi Horizont minden projektjének hozzá kell járulnia valamely érintett városi célcsoport aktivitásához, lehetőségeinek és jövőképének alakításához függetlenül az adott projekt jellegétől, esetleg specifikus fókuszától.

A pályázat útján beérkező projekttervek kiválasztása során ezért vezérelv, hogy az adott elképzelés mennyire illeszkedik az Avasi Horizont célrendszerébe, a megvalósítani szándékozott akció mekkora népességet ér el, illetve mennyire felel meg a fejlesztési stratégiában megfogalmazott fenntarthatósági elveknek.

Közösség által irányított fejlesztési program indul miskolc diósgyőri városrészében

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében Miskolc diósgyőri városrészében is pályázni lehet Közösség Által Irányított Fejlesztések – angol elnevezésén Community-led local development (CLLD) – megvalósítására. A programban helyi közösségek fogalmazhatják meg elképzeléseiket és stratégiáikat, amelyek alapján egy-egy fejlesztési terv megvalósítható.

Miskolc nyugati városrészében a CLLD program megvalósítására létrehozott Diósgyőri Horizont elnevezésű közösségben kulturális, turisztikai, oktatási és gazdasági szempontból egyaránt kulcsfontosságú intézmények vesznek részt. A városrészre kidolgozott Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia (HKFS) a közösségi életnek olyan szerteágazó együttesét kívánja támogatni, amely segíti a helyi gazdaságot és a helyi termékek piacra jutását, az iparterület egykori vasas-bányász hagyományainak megőrzését, a szabadidő, a sport, az egészségmegőrzést és egészségfejlesztést. A közösségi elképzelések megvalósítását elősegítő programban megfogalmazott jövőkép az, hogy Diósgyőr élhető és vonzó, hagyományokat ápoló és teremtő városrész maradjon, ahol erős a helyi kötődés. Az akcióterületre kidolgozott program ennek megfelelően szem előtt tartja Miskolc Integrált Településfejlesztési Stratégiáját (ITS), a város Smart City és Green City koncepcióját, valamint a Helyi Esélyegyenlőségi Programot.

A Közösség Által Irányított Fejlesztésekkel kapcsolatban elvárás, hogy a Diósgyőri Horizont minden projektjének hozzá kell járulnia valamely érintett városi célcsoport aktivitásához, lehetőségeinek és jövőképének alakításához függetlenül az adott projekt jellegétől, esetleg specifikus fókuszától. A pályázat útján beérkező projekttervek kiválasztása során ezért vezérelv, hogy az adott elképzelés mennyire illeszkedik a Diósgyőri Horizont célrendszerébe, a megvalósítani szándékozott akció mekkora népességet ér el, illetve mennyire felel meg a fejlesztési stratégiában megfogalmazott fenntarthatósági elveknek.

A Diósgyőri Horizonthoz kapcsolódó fejlesztések, elképzelések és programok megvalósítására 400.000.000.- Ft keretösszeg áll rendelkezésre vissza nem térítendő támogatás formájában.

 

 


Nem