2024. május 03. Tímea, Irma
2010 óta több mint 92 milliárd forint támogatás érkezett Miskolcra
minap.hu
|
2014. október 12. 15:53
|
frissítve: 2014. október 16. 21:49
A 2010 óta beindult több mint ezer projekt a város minden területét érintette, melynek nyertesei elsősorban olyan, a jövőbe mutató területek voltak, mint a megújuló energetika, a kutatás-fejlesztés vagy az oktatás – derül ki a portálunk által készített összesítésből.

07_jobbfelsonagy.jpg

Stratégiai jelentőségű, összesen több mint 92 milliárd forint közvetlen kormányzati illetve uniós támogatásban részesült Miskolc városa 2010 és 2014 között a törvényben meghatározott kereteken kívül. A beruházásokat és a vállalkozások betelepülését elősegítő pluszforrásnak is köszönhetően összesen több ezer új munkahelyet hoztak létre a miskolci vállalatok az elmúlt bő három évben. A támogatásokon, pályázati forrásokon túlmenően a kormány az Önkormányzat 36 milliárdos adósságát is átvállalta. Köszönhetően annak, hogy Miskolc 2013-ban „Kiemelt Fejlesztési Központ” lett, a 2014-től elindult új, hat éves uniós programozási időszakban a város fejlődéséhez szükséges további támogatások is rendelkezésre állnak majd.

Miskolc az elmúlt években egyre vonzóbbá vált a befektetők számára, emellett a már korábban itt működő cégek is folyamatosan fejlesztették infrastruktúrájukat, újabb munkahelyeket teremtve ezzel a város és az egész térség számára. A költségvetési törvényben meghatározottakon túl az állam által nyújtott 62 milliárd forintnyi forrásból az Önkormányzathoz összesen 54 milliárd, közvetlenül a vállalkozásokhoz pedig 8 milliárd érkezett, emellett uniós forrásokból további mintegy 30 milliárd forinthoz jutott hozzá a város, ami nagyban erősítette a térség versenyképességét.

A keretből felhalmozáshoz, beruházásokhoz kapcsolódó támogatásokra 38 milliárd forintot tett elérhetővé az állam, az intézmények működtetéséhez 3,2 milliárd forint érkezett, míg a DVTK Stadionrekonstrukciós pályázaton összesen 4,5 milliárdot nyert el a város. Ezen kívül többlettámogatásokra összesen 7,9 milliárdot biztosítottak, az alapvető intézmények működéséhez és beruházásaihoz pedig további 675 millió forintot kapott a borsodi megyeszékhely.

A helyi gazdasági társaságok részére nyújtott állami tőke 8,6 milliárd forintot tett ki, amiből a Miskolc Holding Zrt. és tagvállalatai több mint 7,5 milliárd támogatásban részesültek. A holdingon kívüli közvetlen önkormányzati részesedésű gazdasági társaságok által elnyert összeg elérte az 1,5 milliárd forintot. Az új beruházásoknak és a több ezer új munkahelynek köszönhetően Miskolc országos szinten is kimagaslóan teljesített, az összes adóbevétel a 2012-ben elért 10,4 milliárdról 2013-ra 11,1 milliárd forintra nőtt.

Milliárdok a foglalkoztatásra

07_nagycikkbe.jpg

A nagyvállalatokat munkahelyteremtésre ösztönző források mellett az állam közvetlenül is biztosított munkát Miskolcon és vonzáskörzetében. A Nemzeti Foglalkoztatási Alapból az előző kormányzati ciklusban, 2010 és 2014 között négy nagyobb programon keresztül összesen 3 milliárd forint érkezett, 7.900 családnak adva ezzel megélhetést. Ebből a hátrányos helyzetű álláskeresők foglalkoztatásához nyújtott bérjellegű támogatások 2 milliárd forintot tettek ki, és több mint 6.400 fő jutott munkához. Az „Első Munkahely Garancia” keretén belül a fiatal álláskeresők foglalkoztatására is 167 milliót tettek elérhetővé. Munkahely-megőrző támogatásra 157 millió, beruházási jellegű támogatás formájában a kis- és középvállalkozások számára pedig 843 millió forint érkezett, ami több mint 1.500 főnek mentette meg munkahelyét, vagy nyitott meg új pozíciókat.

Pályázatok: Kiemelt források kutatás-fejlesztésre és oktatásra

A 62 milliárd forint pluszforrás mellett az állami pályázatokon elnyert összegek is jelentősen hozzájárultak Miskolc kiemelkedő fejlődéséhez. A 2010 óta beindult több mint ezer projekt a város minden területét érintette, melynek nyertesei elsősorban olyan, a jövőbe mutató területek voltak, mint a megújuló energetika, a kutatás-fejlesztés vagy az oktatás. A „felsőoktatás minőségének javítása kiválósági központok fejlesztésére alapozva” c. projekten belül a Miskolci Egyetem stratégiai kutatási területeire több mint 2 milliárd forintot tett elérhetővé az állam, a tudományos képzési műhelyek összehangolt minőségi fejlesztésére pedig 500 milliós forrás érkezett. A geotermikus energia felhasználásának kutatási projekt, és egy biogáz üzemlétesítési beruházás külön-külön 1 milliárd forintos támogatást kapott. Jól mutatja a városvezetés és az állam által lefektetett irányvonalat az is, hogy a Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola 2013-ban indult épületenergetikai fejlesztésében már megújuló energiaforrást is hasznosítanak, a projekt összesen 150 milliós támogatással valósul meg.

Középpontban a turizmus és a szabadidő

A turisztikailag stratégiai fontossággal bíró Miskolc-Tapolca és Lillafüred térsége is látványos fejlődésnek indult. Az elmúlt négy év egyik legnagyobb beruházása, a pályázati forrásból finanszírozott tapolcai ivóvíz-ellátási projekt 2,3 milliárd forintot nyert el. Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztésére pedig összesen több mint 2 milliárd forint jut majd. Ebbe tartozik a lillafüredi DVTK Szabadidőpark megépítése is, melyre 2013 januárjában 352 millió forintot nyert el a miskolci pályázó, míg a libegő és hozzá kapcsolódó attrakciók telepítése 479 milliós támogatásban részesült. A Bükki barlangok megőrzését, természeti állapotának helyreállítását szolgáló beruházások 3 ütemben több mint 300 millió forintot kaptak. A következő egyik legfontosabb projekt pedig a DVTK Stadion rekonstrukciója lesz, mely összesen 4,5 milliárd forintból épül meg.

Fejlődő városkép

01_jobbrafel.jpg

A befektetési célzattal és a munkahelyteremtést támogató kihelyezett források mellett folyamatosan javult a városkép is. A városüzemeltetés több mint 226 millió forintot költött a közutak fejlesztésére, 178 milliót új járdákra, 30 millió forintot vízelvezető árkokra, és 310 db új padot helyeztek ki. Kiemelt figyelemmel kezelték ezen felül az illegális szeméttelepek felszámolását is, amire összesen 70 millió forintot csoportosított a városvezetés. A belváros tehermentesítését célzó közúti fejlesztések 2013 eleje óta folynak, és várhatóan 2014 október végén fejezik be a munkálatokat. A beruházás teljes egészében uniós forrásból valósul meg, összesen több mint 374 millió forintból.

Kiemelt Fejlesztési Központ 2013-tól

Miskolc jövője szempontjából fontos siker, hogy a város 2013-ban elnyerte a „Kiemelt Fejlesztési Központ” címet, amivel olyan városokhoz csatlakozott, mint Győr és Kecskemét. Mindez azt jelenti, hogy a térségének fejlesztéséhez, előkészítés alatt álló vagy folyamatban lévő projektjeihez kapcsolódó intézkedéseket kiemelten kezelik a kormányzatnál, valamint a 2014-2020-as uniós programozási időszakban a fejlesztési központ fejlődéséhez szükséges további támogatásokat is biztosítják.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat