2024. május 26. Fülöp, Evelin
Miskolc anno: templom és pincesor a történelmi Avason
Muntyán Bernadett
|
2019. február 26. 18:43
|
frissítve: 2019. február 27. 16:57
Negyedik állomásához érkezett a „Miskolc anno” sorozat: kedden délután az Avas zegzugos pincesorának történelmébe és a belváros legrégebbi templomának múltjába tekinthettek be a város lokálpatriótái, a Papszeri Kiállítási Épület falai között.

avasi_templomok_es_pincesorok_190226_ja_11.jpg

Fotó: Juhász Ákos

A rendezvényen hatalmas volt az érdeklődés, nagyon sokan eljöttek a Herman Ottó Múzeum Papszeri Épületébe, hogy újabb információkat tudjanak meg a történelmi Avas építészetéről, pincéiről, történetéről, egy miskolci építésztörténész „szemüvegén” keresztül.

avasi_templomok_es_pincesorok_190226_ja_12.jpg

Bereczki Zoltán építészmérnök, építésztörténész, a Debreceni Egyetem oktatója elmondta: az Avasi Református Templom középkori építéstörténetével foglalkozik, kutatási területe a gótika építészete. – Jó kapcsolatot ápolok az Észak-Keleti Átjáró Egyesülettel és az Avasi Borút Egyesülettel, akik bevontak egy olyan projektbe, ami az Avas múltjával, történetével, jövőjével foglalkozik – fogalmazott.

avasi_templomok_es_pincesorok_190226_ja_8.jpg

Mint megtudhattuk, ebben a projektben a pincékkel és a templommal foglalkozott az építésztörténész – ez volt a keddi előadásának témája is. Kutatási adatait 3D-s animációkkal, saját készítésű fotókkal és rajzokkal illusztrálta a rendezvényen. A közel másfél órás előadás a templom legfontosabb korszakára fókuszált, a 15. század végi kiépítésére, illetve a borházak úgynevezett 3. generációjára (19. század vége – 20. század eleje).

avasi_templom_orgona20170801_bl_011_web.jpg

Fotó: Beregi László, Minap-archív

A dualizmus és a két világháború közötti évtizedek miskolci városképével foglalkozó előadás-sorozat negyedik állomása során megismerkedhettünk az Avas domb történelmi környezetével, ahol évszázadok óta egymástól kőhajításnyira éli mindennapjait a szakralitás és a borkultúra, a gótikus és a svájci stílus.

avasi_pincesor.jpg

Minap-archív

Az előadás szünetében műsort adott a Miskolci Pincék Dalárdája és Jacsó Pál költő.

avasi_templomok_es_pincesorok_190226_ja_4.jpg

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat