2024. június 17. Laura, Alida
Egyre többen önkénteskednek rendszeresen
Kujan István
|
2019. február 27. 14:49
|
frissítve: 2019. február 28. 12:55
Önkéntes napot tartott a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete szerdán a Sarolta utcai központjában.

Elsősegélynyújtás, baleset- és sebimitáció, drogprevenció, egészséges életmód, véradás – interaktív előadások várták az önkéntességgel még csak ismerkedő fiatalokat a központban. Az ezen a téren már több tapasztalattal rendelkező kortársaik tartottak számukra bemutatókat, illetve beszéltek az önkéntesség fontosságáról. Alföldi Erik, a Miskolci Szakképzési Centrum Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumának gyakorló mentőápoló szakos tanulója (lenti képünkön a Magyar Vöröskereszt pulóverében) érdeklődésünkre elmondta, áprilisban lesz 6 éve annak, hogy önkénteskedik. Volt területi ifjúsági elnök, jelenleg az Ifjúsági Vöröskereszt északkelet-magyarországi régiójának vezetője.

onkentes_nap_190227_vcs_19.jpg

Fotó: Végh Csaba

– Az önkéntesség számomra leginkább a segítségre szorulók ellenszolgáltatás nélküli segítését jelenti. Embereknek, embereken segíteni alapvetően nagyon jó dolog, és amellett, hogy köszönetet kapunk érte, tapasztalatszerzésre sem utolsó. Rengeteg önkéntes van ma már a megyében – mondta el.

Az Önkéntesség fejlesztése Borsod megyében című projekten belül tartottak önkéntes napot, aminek vendége az ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár volt. Illés Boglárka kiemelte, az önkéntesség többről szól, mint a másoknak nyújtott segítségnyújtás. – Olyan kompetenciákat lehet ezen keresztül elsajátítani, olyan képességekre lehet szert tenni, amire nem biztos, hogy más módon van lehetőség. Fontos, hogy bizonyos szervezeteknél már tradíciója van az önkéntességnek – mutatott rá.

onkentes_nap_190227_vcs_03.jpg

Elmondta azt is, hogy 2012. óta van egy önkéntes stratégia, létrejött a Nemzeti Önkéntes Tanács, és elindult az iskolai közösségi szolgálat. – Ötévente végzünk egy nagy kutatást az önkéntességről. Mostanra elmondható, hogy már nincs hiány önkénteseknek helyt adó programokból, de azt is látjuk, hogy egyre többen önkénteskednek rendszeresen, akár hetente is. A cél, hogy minél többen érezzenek erre indíttatást, hogy folyamatosan és tartósan be tudjanak kapcsolódni egy-egy olyan terület munkájába, ahol segíthetnek – hangoztatta a helyettes államtitkár, hozzátéve: ma már a teljes magyar felnőtt társadalom több mint fele végzett valamilyen önkéntes tevékenységet.

Grubert Roland megyei igazgató rámutatott, nem a mostani az első ilyen önkéntes nap a szervezetüknél. A projekt a vége felé közeledik, a központot is ennek keretében alakították ki a Sarolta utcában.

Önkéntes munkáért cserébe mintegy félszáz fiatalt segít nyelvvizsgához vagy jogosítványhoz 2017-19. között a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete. Közülük 44-en már aktívan részt vesznek a programjaikon; van, aki már befejezte a hathónapos turnust, más tovább maradt a szervezetnél.

onkentes_nap_190227_vcs_06.jpg

– Vannak még szabad helyeink, úgyhogy tudunk még fogadni önkénteseket. De a következő 2 évben további szabad kapacitásokat kínál a projekt – mutatott rá a megyei igazgató. – Büszkék vagyunk arra, hogy amit az önkénteseink megtanulnak nálunk, utána azt táborokban, bemutatókon stb. át tudják adni.

Olyan, 18-22 közötti fiataloknak támogatják a jövőjét, akik vállalják, hogy minimum fél, maximum 1 évig önkéntesként és/vagy társadalmi szolgálaton keresztüli tanulásban vesznek részt a segélyszervezet irányítása alatt. Elsősorban azokat a fiatalokat szólítják meg a programmal, akik pályaorientációs nehézséggel küzdenek, megadva az esélyét annak, hogy elkötelezetté váljanak az egészségügyi vagy a szociális terület irányába. A Magyar Vöröskeresztnél végzett önkéntes tevékenység az első munkatapasztalatok megszerzését is jelentheti a fiatalok számára. Segíti, megalapozza a tudatos pályaválasztásukat.

onkentes_nap_190227_vcs_11.jpg

A programra jelentkező fiatalok magabiztos tudást szerezhetnek a sérültek ellátásában. Felkészülnek tudásuk átadására is, és elsajátítják a baleset- és sebimitáció gyakorlati fogásait. Az önkéntes munka során megtapasztalják a véradás-szervezéssel járó feladatok nehézségeit, és részt vesznek drogprevenciós előadásokon.

A kétéves projekt 100 százalékos állami és Európai uniós támogatással, közel 37 millió forintból valósul meg. A projektpartnerek: az Új Nemzedék Központ, a Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház, valamint a Miskolci Szakképzési Centrum Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnázium.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat