2020. július 09. Lukrécia
Anyagtudományi verseny a Miskolci Egyetemen, már nyolcadik alkalommal! (Képgalériával!)
MiskolcTV
|
2018. április 13. 15:26
|
frissítve: 2018. április 15. 18:56
Mit csinálhatunk a purhabbal azon kívül, hogy a házat szigeteljük vele? Például kishajót építhetünk belőle. Ez volt többek között a versenyfeladat az idén immár 8. alkalommal megrendezett Anyagtudományi Versenyen. A miskolci campusra a tudományos verseny döntőjére Debrecen mellett Veszprémből és Gyöngyösről érkeztek csapatok, de Miskolc is képviseltette magát.

A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara által középiskolások számára meghirdetett verseny idei témája a poliuretánok köré épül: előzetes feladatként a csapatoknak egy dolgozatot kellett írniuk a purhab előállításáról, szerkezetéről, felhasználhatóságáról, majd elkészíteni egy kis hajót fából és purhabból.

A döntőbe bejutott csapatoknak több versenyszámban is meg kellett mérettetni magukat: készülniük kellett egy reklámmal, melyben a zsűrit és a többi csapatot is meg kell győzniük arról, hogy az ő hajójuk a legjobb, emellett egy rövid szakmai előadást kellett tartaniuk a hajó tulajdonságairól. A végső megmérettetés a hajók terhelési versenyevolt, ahol az a cél, hogy a megépített hajó a legtovább maradjon a vízen.

Füst lepte el a Miskolci Egyetem főépülete előtti szökőkutat. A napsütésben sem volt szokatlan a jelenség, közel mínusz kétszáz fokos folyékony hidrogént öntöttek vízfelszínre. A nyolcadik Anyagtudományi versenyen minden a kémiáról és a fizikáról szólt.

egyetem_verseny_180413ml_16.jpg

A csapatok purhabból készítettek hajókat, majd következett a terheléses teszt. Az összes hajó megadta magát végül a súlyok alatt. A kis vízen járók egymás után süllyedtek alá.

A feladat célja az volt, hogy a középiskolás csapatok figyelmét felhívják, hogy a ház szigetelésén kívül mi mindenre alkalmas még a különleges hab, de a hajószerkezet összeállítása, a terhelhetőség, a fizika törvényeinek vizsgálata is fontos tényező volt a verseny során.

A már nyolcadik alkalommal megrendezett verseny a Miskolci Egyetem sokszínűségére hívja fel a középiskolások figyelmét.

egyetem_verseny_180413ml_17.jpg

Egy pillanat alatt robbant szét hő hatására a héliummal töltött lufi, de tesztelték a vas éghetőségét is. A verseny végeredményére várva sem unatkozhattak a fiatalok. Izgalmas és látványos kísérletekkel tudhattak meg többet az anyagtudomány világáról.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat