2019. szeptember 22. Móric
Appelspiel – holokauszt drámajáték a galériában
Tréba E.
|
2015. január 29. 16:28
|
frissítve: 2015. január 31. 08:06
Egy társasjáték, melynek a szabályai percről percre változnak, és ami egyszer előny, az könnyen hátránnyá alakul. Az alkotók szerint mindez közelebb hozza a felfoghatatlan megértését. A nemzetközi holokauszt emléknaphoz és Bócsi Krisztián auschwitz-i fotósorozatához kapcsolódóan drámajátékra várta a Montázs Egyesület a Miskolci Galéria vendégeit.
Nem

 

appelspiel_holokauszt_150128_vcs_01.jpg

A drámajáték szereplői; Fotó: Végh Csaba

– Pont engem mentettek meg onnan és nem valaki mást. Ha ugyanis ezt racionálisan tekintem, akkor a gondviselés gondolatát is el kell fogadnom. Ha viszont a gondviselés racionalitás, akkor miért nem vonatkozott a többi 6 millióra is, aki ott mind meghalt…? – Kertész Imre, K. dosszié című önéletrajzi ihletésű, regényes párbeszédkötetéből hangzottak el ezek a sorok  a Miskolci Galériában.  

Az interaktív drámajáték ötletét  Bócsi Krisztián auschwitz-i fotótárlata adta. A  galéria vendégei egy olyan társasjáték részesei lehettek, ahol a szabályok percről-percre változnak  és a játékos sosem tudhatja, minek mi lesz a következménye.

appelspiel_holokauszt_150128_vcs_13.jpg

Ki mit választ? Püspöki Péter vázolja a lehetősőségeket

 – Hogyan lehet túlélni a túlélhetetlent, és hogyan lehet verbalizálni azt, ami nem foglalható szóba. Ebben a furcsa együttállásban, hogy a holokausztról beszélünk és közben egy társasjátékot játszunk, talán megéreztethetünk ebből valamit – mondta Püspöki Péter, a Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület vezetője.

Az alkotók szerint mindez közelebb hozza a felfoghatatlan megértését.A dachaui koncentrációs tábor 1933 márciusában kezdte meg működését. 1942-re hat ilyen nagy tábor volt Lengyelországban. A zsidó holokausztnak 6 millióan estek áldozatul. Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben nyilvánította január 27-ét nemzetközi holokauszt-emléknappá.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat