2023. február 04. Ráhel, Csenge
Átadták a zsidó gettó emlékfalát
MTI
|
2014. október 02. 21:32
|
frissítve: 2014. október 02. 21:32
Átadták csütörtökön az egykori budapesti gettó emlékfalát, amelyen interaktív térkép mutatja be a városrész történetét. Az emlékfal felépítését az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és Erzsébetváros önkormányzata finanszírozta.

Tarlós István főpolgármester arról beszélt: az emlékfal avatásakor „közösen emlékezünk, és reménykedünk abban”, hogy az a világ, amelyben a gettó felépülhetett, soha nem jön vissza. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon „azoknak az ordas eszméknek”, amelyek a hetven évvel ezelőtti tragédiához vezettek, nincs igazi bázisuk. Nincs budapesti vezető, aki egyetértene ezekkel az eszmékkel – tette hozzá.

Tarlós István úgy fogalmazott: bízhatunk abban, hogy itt egy népként, egy közösségként, békében és szeretetben élhetjük azt az életet, amelyet a gondviselés kiszabott számunkra.

A főpolgármester külön köszöntötte az ünnepség résztvevői között azokat, akiket egykor a gettóba zártak, és reményét fejezte ki, hogy feloldódott már bennük a félelem, és otthon érzik magukat „közöttünk”.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija kiemelte: a fal a valamikori gettófal vonalában épült, emlékeztetve a hetven évvel ezelőtti borzalmakra, de egyben olyan helyen, ahol ma több száz magyar zsidó kisgyerek tanulja Arany János Toldiját és a Biblia talmudi magyarázatait.

A zsidó közösség számára az emlékezés legmegfelelőbb módja az újjáépítés – mondta. Akkor tudunk emlékezni, ha a borzalmakból levonva a következtetéseket egy jobb jövőt építünk – tette hozzá. Az EMIH vezető rabbija kitért arra is, hogy az emlékfal azért más, mint a többi holokauszt-emlékmű, mert nemcsak emlékmű, hanem oktatási eszköz is. 

zsido_emlekfal_141002_mti.jpg

Az egykori budapesti gettó emlékfala, amelyen interaktív térkép mutatja be a városrész történetét, az átadás napján a Bét Menachem Zsidó Oktatási Központnál, a VII. kerületi Dohány utcában 2014. október 2-án. Az emlékfal felépítését az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és Erzsébetváros önkormányzata finanszírozta. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Vattamány Zsolt (Fidesz-KDNP), Erzsébetváros polgármestere rámutatott, hogy miközben emlékezni erkölcsi kötelességünk, fontos, hogy az emlékezést tettek is kövessék. Tettek, amelyek hozzájárulnak egy olyan közösség építéséhez, amelyben mindenki fontos – hangsúlyozta.

Kitért arra is, hogy pár éve egy leromlott, használaton kívüli épület állt a Dohány utcának ezen a részén, ma azonban egy virágzó oktatási intézmény működik ott, amelybe olyan szülők íratnak be diákokat, akiknek fontos, hogy kultúrájukat, identitásukat szem előtt tartva neveljék gyermekeiket.

A polgármester hozzátette, Erzsébetváros mára olyan közösséggé vált, amelyben az együttműködést valódi tartalommal töltik meg, az együttgondolkodást pedig tényleges eredmények követik.

Oláh Lajos, Erzsébetváros egyéni országgyűlési képviselője, a Demokratikus koalíció politikusa arról beszélt, hogy az emlékfal átadása a gyerekekről szól; a múltról beszélünk, de a jövőnek szeretnénk üzenni. Hangsúlyozta, hogy hetven éve nem a gonosz, hanem a közönyös emberek sokasága miatt történt meg az, ami nem történhetett volna meg. A múlt arra tanít – tette hozzá –, hogy szólni kell, ha mást bántanak, és meg kell védeni azokat, akiket igazságtalanul bántanak.

Az átadó ünnepségen Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete gyújtotta meg azt a gyertyát, amellyel a több mint háromszáz résztvevő az egykori gettó áldozataira emlékezett.

A rendezvényen mások mellett jelen volt Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára, Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke, Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke, Oberlander Báruch ortodox haszid zsidó vallási vezető, Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti külképviseletének ideiglenes ügyvivője, Lieselore Cyrus, a Németország magyarországi nagykövete és François Lavertue, Kanada budapesti konzulja.

A Sugár Péter által tervezett emlékfalon interaktív térkép tünteti fel a környék legfontosabb helyeit, ismerteti a városrész történetének főbb eseményeit is, és egy zsoltár is olvasható rajta.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat