2022. május 26. Fülöp, Evelin
Az Amerikai mesterlövész végét a főhős özvegyének kérésére változtatta meg Eastwood
MTI
|
2015. február 17. 21:21
|
frissítve: 2015. február 17. 21:21
Clint Eastwood az Irakban harcoló mesterlövészről, Chris Kyle-ról szóló filmjének befejezését a katona özvegyének kérésére megváltoztatta.

Az eredeti forgatókönyv szerint az Amerikai mesterlövész végén a nézők tanúi lettek volna Kyle (Bradley Cooper) utolsó perceinek, mielőtt egy zavart ex-veterán lelövi egy texasi lőtéren 2013-ban. A gyilkosságot elkövető egykori katona, Eddie Ray Routh és bűntársának tárgyalása éppen jelenleg zajlik az Egyesült Államokban.

Kyle özvegye, Taya öt nappal férje halála után, 2013 februárjában beszélt telefonon a filmet rendező Clint Eastwooddal és másokkal arra kérve őket, hogy ne ábrázolják férje halálát.

Az Oscar-jelölt film produkciós munkája akkor már javában folyt. Az alkotás az egykori mesterlövész 2012 januárjában megjelent nagy sikerű önéletrajzi könyve nyomán készült.

Jason Hall, a film forgatókönyvírója a New York Daily News számára felidézte, hogy az özvegy arra hivatkozott: „így fognak emlékezni a gyerekeim az apjukra, tehát azt akarom, hogy ennek megfelelő legyen”.

Eastwoodék végül kompromisszumos döntést hoztak: nem forgatták le Kyle halálát, egy jelenetben felidézik, ahogy kocsijával elindul a lőtérre, aztán csak texasi temetésén dördülnek el tiszteletére a fegyverek, és a kamera az utcákat elöntő gyászolókat mutatja, akik egy helyi stadionban gyülekeznek.

A befejezés azt is elkerüli, hogy előzetesen ítéletet mondjon az elkövető Routh fölött, akinek büntetőpere hat héttel a film premierje után, alig egy hónapja kezdődött meg.
„Végül is azt hiszem, úgy éreztük, a film Chris életéről és nem a haláláról szól. Arra is ügyeltünk, hogy ne dicsőítsük” – mondta Hall, és hozzáfűzte, hogy apaként nagyon megérintette az özvegy kérése.

Kyle feleségét a produkcióban Sienna Miller brit színésznő alakítja.

Az özvegy a múlt héten tanúvallomást tett a bíróságon, és elmesélte, hogyan látta utoljára élve a férjét. „Úgy búcsúztunk, ahogy szoktuk, azt mondtuk, szeretlek, aztán megöleltük és megcsókoltuk egymást” – emlékezett.

Az özvegy nagy segítséget nyújtott a film elkészítéséhez: átengedte a filmeseknek fotóalbumait és elektromos levelezését.
 
Önéletírásában Kyle felidézte, hogy felesége kérésére hagyta ott a hadsereget negyedik iraki bevetése után.  Leszerelése után megpróbált segíteni a háborúból visszatért veteránoknak. A súlyos háborús traumától szenvedő Routh is így került vele kapcsolatba. 

Az Amerikai mesterlövész a legjobb film, színész, vágás, adaptált forgatókönyv, hangvágás és hangkeverés Oscar-kategóriájában esélyes az amerikai filmakadémia díjára.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat