2019. december 11. Árpád
Az összefogás és a kibontakozás jelképe: átadták a Spinto új gyárát Miskolcon
Kujan István
|
2018. szeptember 13. 18:13
|
frissítve: 2018. szeptember 15. 19:38
Megkezdődött a termelés a Spinto Hungária Kft. miskolci szerszámgyárában, csütörtökön átadták az új üzemet a Déli Ipari Parkban. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a gyáravató ünnepségen kiemelte, magyar vállalatok hajtották végre a legtöbb beruházást az idei első fél évben hazánkban, ilyenre korábban nem volt példa. Kriza Ákos polgármester arról szólt, hogy a városvezetés elérte: Miskolc ismét bekerült azon európai városok körébe, amelyek képesek a globális versenyben helyt állni.

Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere a gazdasági sikerekről, eredményekről szólva ismertette: tavaly rekordot ért el hazánk azzal, hogy az autóipari termelési érték meghaladta a 8 ezer milliárd forintot. A lendület pedig nem áll meg – hangoztatta Szijjártó Péter –, az idei első félévben újabb 8 százalékkal nőtt a termelés. És ennek nyertesei a magyar kis- és középvállalkozások is.

– Ezek a színtiszta magyar tulajdonú vállalatok ma már regionális jelentőségű beruházásokat tudnak végrehajtani. Idén, az első félévben először mondhatjuk el azt, hogy a magyar vállalatok hajtották végre a legtöbb beruházást hazánkban. Erre korábban nem volt példa – nyomatékosította Szijjártó Péter, hozzátéve: Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe érkezett a legtöbb beruházás az első hat hónapban, így elmondható, hogy legalább olyan versenyképes a keleti országrész, mint a nyugati.

spinto_180913_ja_66.jpg

A Spinto miskolci gyáralapítását alig 1 évvel ezelőtt jelentették be, most pedig már meg is indul a termelés. Az összességében 5,9 milliárd forintos beruházással 140 új munkahely jön létre. A magyar kormány 2,45 milliárdos vissza nem térítendő támogatást adott mindehhez.

– Ez egy hiánypótló beruházás, gyakorlatilag minden nagy gyártó vállalatot ki tudunk szolgálni szerszámokkal az autóiparban. Eddig csak a 10 tonna alatti szerszámok gyártása volt megoldható hazánkban, mostantól azonban magyar vállalat először gyárt 10 tonnánál nagyobb súlyú szerszámokat az autóiparnak – mondta el a miniszter.

spinto_180913_ja_60.jpg

Szijjártó Péter végül arról szólt, hogy Miskolcon gyakran megfordul a beruházások miatt, ezekért jár az elismerés a városvezetőknek, a térség országgyűlési képviselőinek és a város polgármesterének.

– Óriási dicsőség minden miskolci számára, hogy a város az utolsó pillanatig versenyben volt a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb vállalatának beruházásáért. Mivel szirénhangokat is hallottunk, szeretném leszögezni a tényt: ha egy város azon három település között szerepel, ahol a BMW gyárat kíván alapítani, az nagy dicsőség. Gratulálok a miskolciaknak ezért – fogalmazott Szijjártó Péter.

spinto_180913_ja_41.jpg

A külgazdasági és külügyminiszter azzal zárta beszédét, hogy a bajor márka gyáralapítása „számos beszállító beruházás környékre hozatalát fogja jelenti”, a Miskolcon elvégzett előkészítő munka „busásan meg fog térülni”.

– A BMW gyár beszállítói már most is keresik Miskolcon és környékén a letelepedési lehetőségeket – ismertette a miniszter.

A Spinto Hungária Kft. ügyvezetője köszöntőjében úgy fogalmazott, a gyár épülete a magyar összefogás – a pénzügyi befektetők, a kormányzat és a város együttműködésének – és a kibontakozásnak a jelképe. Pócs János kifejtette, a magyar mérnökök sok éven keresztül csak külföldön boldogulhattak, idehaza tőke és piac hiányában nem tudták megvalósítani elképzeléseiket. – Ma azonban minden lehetőség adott ahhoz hazánkban, hogy a legkorszerűbb technológia használatával az ipar élvonalába kerüljenek – húzta alá.

spinto_180913_ja_39.jpg

Az ügyvezető hangoztatta: nemzetközi szintű tudás- és kompetenciaközpont szeretne lenni a miskolci gyár. Pócs János szerint a magyar iparban eddig ismeretlen perspektívák nyílnak meg az összefogással, a Spinto pedig a közép-európai régió képviseletében kíván bekapcsolódni a globális autóipari termelésbe; gyorsan és tartósan nemzetközi szereplővé szeretnének válni.

spinto_180913_ja_65.jpg

– Az a célunk, hogy a német munkamorált ötvözzük a magyar kreativitással. Számos munkavállalónk egyenesen Németországból jött haza hozzánk, hogy az ott megszerzett tudását nálunk kamatoztassa – mutatott rá az ügyvezető.

spinto_180913_ja_47.jpg

A cégvezető által felfestett perspektíva Miskolc számára is komoly lehetőséget teremt – hangoztatta a város polgármestere. Kriza Ákos fontos célként jelölte meg, hogy Miskolc a legmodernebb technológiai vívmányokkal rendelkező vállalatok otthona legyen.

– Az elmúlt években azon dolgoztunk, hogy befektetőbarát környezetet és kedvező infrastruktúrát alakítsunk ki; olyat, amely vonzó a vállalatok számára. Elértük, hogy Miskolc ismét bekerült azon európai városok körébe, amelyek képesek a globális versenyben helyt állni – húzta alá a városvezető, hangoztatva a politikai és gazdasági rendszer stabilitását, amit a nemzetközi vállalatok is értékelnek és elismernek.

spinto_180913_ja_50.jpg

– Miskolc előtt egy dinamikus munkaerőpiaci felfutás várható, kellő tartalékokkal rendelkezünk, tervezhetnek velünk a befektetők, mert a város megállja a helyét a versenyben – hangsúlyozta Kriza Ákos, aki végül annak a véleményének adott hangot, hogy a magyar munkaerő megtartásának a záloga a munkahelyek minőségében rejlik.

spinto_180913_ja_72.jpg

Csöbör Katalin, a térség fideszes országgyűlési képviselője büszkén méltatta a magyar tulajdonú gyár megalapítását Miskolcon. – Jó önöket itt tudni, jó magyarnak, jó borsodinak és jó miskolcinak lenni – fogalmazott a kormánypárti politikus.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat