2019. március 18. Sándor, Ede
Befejeződött a Búza téri autóbusz-állomás korszerűsítése - az idei évben fejlesztések várhatók
Szabadi Martina
|
2019. január 10. 12:34
|
frissítve: 2019. január 15. 12:24
Befejeződtek a csaknem egy éve tartó karbantartási munkálatok a Búza téri autóbusz-állomáson. A korszerűsítés zökkenőmentesen zajlott, megújult a tetőszerkezet, az elektromos hálózat és az utcabútorok is. Nagy gondot fordítottak a parkosításra, az utasok számára új kényelmi szolgáltatások váltak elérhetővé. Az idei évben számos fejlesztést tervez az ÉMKK.

buzater_buszpalyaudvbar_190109ml_4.jpg

A miskolci, Búza téri autóbusz-állomáson 2018 májusában kezdődtek el a halaszthatatlan korszerűsítések, a baleset-megelőzés, a szolgáltatási- és munkakörülmények javítása érdekében. A munkálatok, érintették az utasforgalom által igénybe vett részeket - így a várótermet és a bérletpénztárakat - valamint a közvetlenül az épület körül található érkező és induló kocsiállásokat is.

Kijavították a perontető vízelvezetését biztosító, beázások következtében megsérült vasbeton vápaszerkezetet, kicserélték a napsugárzástól elöregedett műanyag hullámlemezt, a beázások miatt károsodott, elavult peronvilágítás lámpatesteit pedig korszerű, ledes lámpatestekre cserélték. Egységes homlokzatfelületet alakítottak ki, kicserélték az utcabútorokat, klimatizálták a várótermet, ahol mobiltelefon töltőállomásokat helyeztek el. Immáron ingyenes wifi-elérési lehetőséggel is rendelkezik az épület. Átépítették a több mint 30 éves elektromos hálózatot is, kibővítették és felújították az autóbuszvezetői pihenőt az irodahelyiségeket,  parkrendezést végeztek, parkosított részeket alakítottak ki az állomás környékén.

buzater_buszpalyaudvbar_190109ml_5.jpg

Ujj Zsuzsanna, az Észak-magyarországi Közlekedési Központ (ÉMKK) PR-vezetője érdeklődésünkre elmondta: a munkálatok különösebb fennakadás nélkül zajlottak, szeptemberre zömmel elkészültek, a parkosítás pedig október folyamán fejeződött be. Az utazóközönség tudomásul vette a korszerűsítéssel járó kellemetlenségeket, a szűkebben rendelkezésre álló kényelmi szolgáltatásokat. Alkalmazkodtak a többször elóforduló változásokhoz és megállóhely-áthelyezésekhez, nagyban segítve ezzel a gördülékeny kivitelezést. - Közreműködésük, türelmük nélkülözhetetlen volt, hiszen a rendelkezésre álló helyen, folyamatos üzemelés mellett kellett megoldanunk a karbantartást - hangsőlyozta a PR-vezető.

A 2019-es évre tervezett beruházásokat az ÉMKK jellemzően utaskiszolgálási, technológiafejlesztési, valamint környezetvédelmi és energiagazdálkodási szempontok figyelembe vételével állította össze. A munkálatok tervezett összértéke megközelíti az 1 milliárd forintot.

buzater_buszpalyaudvbar_190109ml_2.jpg

Kiemelt feladatként szerepel Mezőkövesden új autóbusz-állomás építése, mely Mezőkövesd önkormányzatának támogatott projektje keretében, várhatóan 365,8 millióból valósul majd meg. A fejlesztésben az ÉMKK konzorciumi tagként vesz részt. A pályaudvart a városközpontból áthelyezik az Állomás úti vasútállomás melletti területre, melynek köszönhetően jelentősen csökken a belváros zaj- és levegőszennyezettsége. Az új helyen egy modern, fedett forgalmi központot alakítanak ki a szükséges közlekedési kapcsolatok, érkező és induló kocsiállások, valamint buszparkoló-helyek létrehozásával. Az új épület rendelkezik majd forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszerrel, rendezik a kapcsolódó zöldfelületeket, kerékpártárolót és P+R parkolót alakítanai ki. A pályaudvar  akadálymentesen és az energiahatékonyság szempontjainak figyelembevételével kerül kialakításra. Jelenleg a szükséges területek megvásárlása van folyamatban, melyet a kiviteli tervek készítése és a szükséges engedélyezési eljárások követnek majd. A projekt tervezett zárása: 2020. május 31. 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat