2024. március 04. Kázmér
Bejgli-tippek egy világbajnoki babérokra törő miskolci cukrásztól – A miskolci konyhaművészet csillagai (10. rész)
Muntyán Bernadett
|
2018. december 13. 18:07
|
frissítve: 2018. december 19. 10:47
Mákos, diós, gesztenyés, kakaós – bármilyen töltelékkel és bármennyi jöhet, ha bejgliről van szó (legalábbis, ami minket illet). De hogyan lesz olyan gyönyörű márványos, fényes a teteje, mint amilyen a nagyi sütije volt? Hogy tekerjem fel úgy, hogy ne legyen az egész lakás mákos, és ne másszon szét a tészte? – a világbajnoki címért küzdő Nagy Csabától, az Avalon Ristorante cukrászától kértünk „bejgli tanácsot”.

avalon_bejgli_nagy_csaba_181214_ja_1.jpg

Fotók: Juhász Ákos

Az Avalon Park téli látványától rajzolni sem lehetne szebbet: akárcsak egy síparadicsom kellős közepébe csöppenne az ember. Ám, amikor megérezzük a friss bejgli illatát, egész létünket áthatja az otthon és a karácsony melengető érzése. Ekkor már tudjuk, ez nem egy síparadicsom, ez a miskolctapolcai téli mesevilág az Avalon Parkban.

avalon_bejgli_nagy_csaba_181214_ja_21.jpg

Mákos, diós és gesztenyés bejglik sülnek szépen sorban, az Avalon Ristorante cukrászműhelyében. – Készítünk klasszikus bejglit és van egy házi specialitásunk is, aminek a titkát sajnos nem árulhatom el – mondta nevetve Nagy Csaba, cukrász. A klasszikus bejglinket ugyanúgy készítjük, mint otthon a nagymamák, édesanyák, csupán annyi különbséggel – folytatta –, hogy a cukorszirupot mi nem vízzel, hanem tejjel készítjük. – Ettől még finomabb, selymesebb, kellemesebb lesz a töltelék – fokozta a már amúgy is ínycsiklandozó részletezést.

Ki a tojásfehérjére, ki a tojássárgájára esküszik – Csaba mind a kettőre! – Először tojássárgájával kell megkenni a más elkészült süteményt, majd amikor az már megszáradt, akkor tojásfehérjével is átkenjük. Ettől lesz szép, márványos a külseje – avatott be minket szakmai trükkjeibe a cukrász.

avalon_bejgli_nagy_csaba_181214_ja_35.jpg

De a lényeg: hogyan tekerjük fel anélkül, hogy közelharcot vívnánk a nyújtódeszkával, a gravitációval, és mindennel, ami nehezíti ennek a süteménynek a legfontosabb pillanatait?

– Én azt javaslom, vágjunk ketté egy műanyag lefűzhető tasakot és ezen nyújtsuk ki a tésztát – fogalmazott Csaba hozzátéve: ennek a segítségével könnyedén fel tudjuk tekerni a bejglit. „Se túl szorosan, se túl lazán” – hangzik az instrukció a tekerés folyamatával kapcsolatban.

avalon_bejgli_nagy_csaba_181214_ja_14.jpg

Neki persze könnyű, mondhatnánk, hiszen Csaba a minap érkezett haza Luxemburgból, ahol 50 nemzet legjobb szakácsaival és cukrászaival mérte össze szaktudását, a Culinary World Cup versenyen. – Bekerültem a nemzeti válogatottba – mesélte legfrissebb élményeit Csaba, hozzátéve: a hidegkonyhás részen a tányérdesszertekért feleltem. Mint megtudtuk, hat különböző tányérdesszertet kellett elkészítenie a novemberi versenyen.

avalon_bejgli_nagy_csaba_181214_ja_9.jpg

– 2 éve vagyok cukrász és egy éve dolgozom az Avalonban – részletezte. Mint mondta, Spanyolországban volt egy évet, miután elvégezte a cukrász képzést. – Sosem akartam Spanyolországban élni, mindig is szerettem volna hazajönni, hiszen külföldre csak tanulás céljából mentem – emelte ki a fiatal cukrász. Csaba mindenképpen szeretné magát tovább képezni. Januárban Barcelonaba megy egy cukrász tanfolyamra, egy kollégájával. – Februárban pedig lesz egy másik verseny a válogatottnak Olaszországba, ahol ha jól szerepelünk, mehetünk tovább Szentpétervárra a világbajnokságra.

avalon_bejgli_nagy_csaba_181214_ja_34.jpg

…még az is meglehet, hogy jövőre már egy világbajnok cukrász bejglijei sorakoznak majd az Avalon karácsonyi bódéiban.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat