Evidens, ha valakinek szülinapja van, bulit rendez, ahová meghívja a legjobb barátait, hogy jókat egyenek, igyanak, és átmulassák a napot. Hogyan változik a szülinapi forgatag egy étterem esetében? Sehogy! A szülinapos étterem is meghívja a legjobb barátait, hogy jókat egyenek, igyanak és átmulassák (vagy jelen esetben átfalatozzák) a napot. A Leves sem tett másképp!
– Már régóta terveztem, hogy a Déryné utcában, Miskolc egyik legszebb utcájában mennyire szuper lenne egy ilyen kis street food buli – fogalmazott Bárczi Tamás, A Leves Gasztroműhely egyik tulajdonosa az I. Miskolci Mini Street Food Fesztivál apropóját illetően. Kifejtette: mivel még ők sem olyan túl nagyok, ezért olyan hatalmas kaliberű ünnepséget nem tudtak rendezni, de mindenképp szerették volna, ha a szülinapi ünnepségükön itt lennének a gasztros barátaik, és a vendégeik, akik nélkül ma nem tarthatnának itt.
Így született meg ez az I. Miskolci Mini Street Food Fesztivál, mely azért nem mondhatnánk, hogy annyira minire sikerült. Szombat reggel 8 órától kényeztették az ízlelőbimbóinkat, mindenféle reggeli szendvicsekkel, melyek egy cseppet sem hasonlítottak az otthoni sonkás-sajtos kenyerünkhöz. Választhattunk, hogy rántottás kacsaszendvicset eszünk-e, fügével és körtével, vagy buggyantott tojásosat, ami alá avokádókrém került, és proseccos hollandi mártással öntöttek nyakon. 11 órától pedig megérkeztek a főételek.
Kitelepült a Dérynére a Pizza, Kávé, Világbéke, valamint a Borsod Burger, és A Leves is „kitárta” az ajtaját, vagyis a srácok sem a meleg étterem falai között sütögettek, hanem kipakoltak az üzlet elé.
– A Dudás-testvérek a példaképeink is, nem „csak" a barátaink, így egyértelmű volt, hogy a szülinapi bulinkon itt a helyük – magyarázta a fesztivál összetételét Bárczi Tamás kiegészítve: itt van még a Borsod Burger is, ami a kistesójuk, valamint egy borászat is megmutatta magát. – Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ennyien eljönnek majd: én úgy voltam vele, ha 700-800 ember eljön, az már hatalmas siker lesz, de csak a Facebook-eseménybe 3500-an jelöltek vissza – lelkendezett. Majd nevetve hozzátette: „kicsit aggódom is, hogy kitartanak-e este 11-ig az ételeink”.
Lássuk a menüt!
A Leves Gasztroműhely kínálata:
Smokerben sütött marhanyak és oldalas, melyekhez hagymás babot, gyömbéres-almás coleslaw salátát, és házi kenyeret tálalnak.
A Borsod Burger kínálata:
Kézműves burgerek.
Pizza, Kávé, Világbéke kínálata:
Marhapofa házi humusszal és savanyított zöldségekkel, házi gőzgombóc szilvalekvárral, valamint véres hurka, almapürével és almachutney-val.
Papp Judit, a Pizza, Kávé, Világbéke üzletvezető helyettese elmondta, a gőzgombóc a legkelendőbb, így szinte kizárt, hogy a fesztivál végéig kitartson a készlet. – A véres hurkát kis gombóccá gyúrtuk, ezt paníroztuk be és sütöttük ki – részletezte a nem mindennapi fogást.
A különböző falatok között, mellett, előtt vagy után pedig a Gallay pincészet forralt borát kortyolgathatjuk. Borbély Roland, a Gallay pincészet tulajdonosa kifejtette, ők kifejezetten számoltak a hideg idővel, ezért zweigelt alapú forralt bort hoztak Miskolcra, amit saját mézzel édesítettek, valamint egy klasszikus fahéj-szegfűszeg-narancs ízesítést kapott a bor, és egy leheletnyi gyömbért.
Arra a kérdésünkre, hogy lesz-e folytatása a fesztiválnak, Bárczi Tamás mosolyogva annyit mondott: „ha ilyen érdeklődés van iránta, akkor elgondolkozik az ember – nem mondom, hogy nem”.
…mi pedig repesve várjuk a folytatást.