2019. március 18. Sándor, Ede
Bőrbe kötött gondolatok – Zajácz Tamás kiállítása
minap.hu
|
2019. január 11. 15:12
|
frissítve: 2019. január 14. 11:23
Könyvtári eseményről van szó, de a gondolatok mégsem lapok, hanem Zajácz Tamás bőrműves iparművész különleges képeinek formájában vannak „bőrbe kötve”. A Magyarországon új műfajt meghonosító művész tárlata január 15-től látható a Szabó Lőrinc Könyvtárban. A kiállítás nemcsak élményt nyújt, a megnyitón nyerni is lehet.

Zajácz Tamás Nyíregyházán született, Sárospatakon nőtt fel, Miskolcon érettségizett és tiszaújvárosi művészként vált ismertté. Élete tehát Borsod-Abaúj-Zemplénhez, az északkeleti régióhoz köti, ám a megyei Prima díjas művész munkásságát az egész országban jól ismerik, és a párizsi, müncheni, frankfurti, tokiói vagy éppen New York-i közönség is láthatta alkotásait egyéni és csoportos tárlatokon, művészeti bemutatókon.

zajacz-tompa-kep_1.jpg

Nemcsak új bőrmegmunkálási eljárások, hanem új iparművészeti műfaj is született általa – derül ki a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár közleményéből. A Zajácz-szabadalom lényege egy speciális ragasztó, ami lággyá, könnyen formálhatóvá teszi a bőrt. Ez új lehetőségeket ad az alkotó számára, hogy művészi szépségű tárgyakat hozzon létre, hogy formába öntse gondolatait, vagy épp megörökítsen egy testet, egy arcot. Utóbbi egyébként ismét egy Zajácz-újítás eredménye. A Szabó Lőrinc Könyvtárban nyíló kiállításon ennek a széles palettán mozgó munkásságnak a legjavából kap ízelítőt a látogató. Sőt, a megnyitó interaktív játékában résztvevők közül valaki haza is vihet egy Zajácz Tamás által készített bőrtárgyat! 

A tárlatot január 15-én, kedden délután 5 órakor nyitják meg. A bőrbe kötött gondolatok egészen február 28-ig várják majd a látogatókat a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárában.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat